Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurdiska ungdomsförbundet: Låt kurderna få upprättelse!

Annons

Våren är en årstid för värme och ljus. För oss kurder är våren en oföränderlig påminnelse om vår historia - på gott och ont. Vi firar högtider under mars månad med glädje, och vi minns Halabja. Ett mörkt moln på den kurdiska stjärnhimlen, när våren kom med döden till befolkningen.

I söndags, den 16 mars, var det 20 år sedan folkmordet i Halabja, riktat mot stadens kurdiska befolkning. Med tiden har Halabja blivit ett bevis på användandet av mass-

förstörelsevapen mot civila. 5000 oskyldiga civila människor föll offer för Saddam-regimens tester av kemiska massförstörelsevapen. Bevisen för Saddamregimens brott mot mänskligheten och kurderna i irakiska Kurdistan är åtskilliga.

Omvärlden såg Saddam Hussein dö genom hängning. Han och hans anhang dömdes dock aldrig för folkmordet på kurderna. Den

kurdiska befolkningen fick aldrig någon upprättelse, varken internationell eller juridisk.

Rättsprocesserna mot Saddam slutfördes ju aldrig. Ännu ett svek, ännu ett nederlag för kurderna - de största förlorarna i rättsspelet.

I dagens Irak sitter en ny regering. Trots de tydliga bevisen och den dokumentation som finns om Anfal-kampanjen har brotten inte uppmärksammats. Än mindre har man erkänt de döda och levande offren av Saddamregimens brott mot de mänskliga

rättigheterna, och allra minst kompenserat de kvarlevande offren efter Halabja.

Nyligen deltog jag i en demonstration i Stockholm, i syfte att protestera mot Turkiets invasion i södra Kurdistan. En representant från den irakiska ambassaden var på plats. Till min förvåning - för det är inte vanligt att icke-kurder från mellanöstern visar sitt stöd för kurder - gick han upp på scen och sade sig stötta kurder.

Unga kurders nätverk, bestående av kurdiska ungdomsorganisationer, bedrev den 14-16 mars en minneskampanj för Anfal och Halabja i Stockholm. Vill den irakiska

regeringen uppmärksamma och erkänna de döda och de levande offren? Vill den irakiska regeringen ge en officiell ursäkt till det kurdiska folket för brotten mot Halabja och övriga missdåd begångna av Saddamregimen? Vill man hjälpa de överlevande att bära sorgen?

Som så många andra gånger i historien ligger sällan ansvaret endast på en part.

Saddamregimen försågs med kemiska vapen av företag från USA, Västtyskland, Storbritannien, Frankrike samt Kina. De företag som försåg Baathregimen med störst andel kemiska tillsatser var från Singapore, Nederländerna, Egypten, Indien samt Förenade Arabemiraten. Det borde därför rimligtvis vara omvärldens ansvar att dra de ansvariga inför rätta.

Holländaren Frans van Anraat var den förste att åtalas och dömas för att ha försett Baathregimen med råmaterial för kemiska vapen mellan 1984 och 1988. Den Internationella domstolen i Haag dömde holländaren i december 2005 till 15 års fängelse för krigsbrott.

Det är ställt utom tvivel att den kurdiska befolkningen utsattes för ett grymt folkmord med början den 16 mars 1988 i staden Halabja.

Låt oss minnas den 16 mars som en internationell dag för offer för massförstörelsevapen och kemiska stridsmedel.

Låt den kurdiska befolkningen få sin upprättelse denna gång. Stöd kravet att det internationella samfundet och den svenska riksdagen erkänner Anfal-kampanjen som ett folkmord på kurderna.

Terfa Gunduz

ordförande Kurdiska ungdomsförbundet i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons