Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga pensionärer är de stora förlorarna

Det sägs att pensionärerna kommer att avgöra årets riksdagsval.

Annons
Kostar mer. Maten har blivit dyrare, ändå sänks garantipensionen.

Särskilt som Alliansen gjort skillnad på skattesatserna hos dem som arbetar och de som får pension.

Debattinläggen och diskussionerna mellan gemene man är intressant att följa, särskilt som flera av dem missar viktig information om varför pensionsutbetalningarna slår så olika. Man talar mest om orättvisa skattesatser och glömmer så lätt andra viktiga orsaker till varför pensionen i dag ser ut som den gör.

De som i dag egentligen borde debattera frågan högljutt är de kvinnliga pensionärerna, som är de största pensionsförlorarna.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) för 2012 hade en genomsnittlig kvinnlig pensionär en pension som är 6 500 kr mindre i månaden än en genomsnittlig manlig pensionär. Den främsta orsaken till det är att de kvinnliga pensionärerna i snitt har arbetet mer deltid än männen, vilket sänker pensionen.

Dessutom tjänade de mindre när de arbetade, framför allt på grund av att flera låglöneyrken domineras av kvinnor. Det är också vanligare att kvinnor saknar tjänstepension vid sidan av den allmänna statliga.

Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen, och för att få en så hög pension som möjligt bör man se till att jobba länge, jobba heltid och jobba hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Här bör kvinnorna välja det parti, som ger den bästa utdelningen av en sådan rättvisa, men som också ser till att papporna tar sin del av ansvaret vad gäller att vara hemma med barnen.

692 000 pensionärer får en del av sin pension utbetalad som garantipension. Av dessa erhåller 69 400 enbart garantipension, framför allt äldre ensamstående kvinnor.

Tanken är att garantipensionen ska följa konsumentprisindex och när levnadsomkostnaderna ökar så ska också garantipensionen skrivas upp.

Från årsskiftet sänktes dock garantipensionen, trots att kostnaderna för mat och hyra gick upp. Hur hänger det ihop? Har det verkligen blivit billigare att leva?

Ja, för vissa. För dem med stora lån. Eftersom räntorna i dag är så låga. Men hur många pensionärer har ett miljonlån?

När man beräknar garantipensionen, som ska garantera en viss levnadsstandard för dem med låg eller ingen allmän pension, så bygger det på något som kallas prisbasbeloppet, som ska ange vad saker och ting kostar. Boendekostnader, mat, sjuk- och tandvård samt vissa fordonskostnader har gått upp.

Och om man tog hänsyn till de låga räntorna har vi haft en kostnadsökning på 1,2 procent i stället för som man nu räknar med en sänkning på 0,22 procent. Finns det några löntagargrupper som vill ha sin lön kopplad till rådande konjunkturläge?

Inte? Men pensionärerna skall begåvas med en sådan utveckling.

Det tog Alliansen sju år att öka gapet mellan pension och lön – den återställaren är inte möjlig under ett budgetår om ens en mandatperiod. Att bekämpa arbetslösheten, bostadssituationen och socialförsäkringarna kommer att kräva sin tribut och inom den tributen finns pensionerna med.

När nu Socialdemokraterna går ut med löftet om att börja sänka skatten för pensionärerna, så är detta löfte dock en ynkligt liten summa sett under första året. Men sett ur en längre tidsperiod, så är det dock en början.

För att få rätsida på orättvisa och osäkra framtida pensioner krävs mycket tanke, hänsyn, rättvisa och goda framtida arbetstillfällen.

Solveig Ingemarsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons