Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan syns utmärkt – och skattepengarna rullar in

Annons

Stefan Attefall och Amanda Agestav från Kristdemokraterna skriver i den 19 maj en debattartikel betitlad ”Religion har rätt att synas”. De vänder sig emot dem som säger att religion får finnas, bara den inte syns och hörs.

De presenterar också de åtgärder som regeringen vidtagit, till exempel att de ökat bidragen till trossamfunden med 60 procent och möjliggjort för privatpersoner att dra av 25 procent av de gåvor man ger till frivilligorganisationer.

Man ger på så sätt den som vill en möjlighet att skänka skattepengar till religiösa organisationer.

Jag ställer mig frågande till hela premissen om att religionen inte får synas och höras. Jag ser en kyrka eller moské i stort sett varje gång jag går ut, och genom en helsidesannons i tidningen kan jag varje vecka hålla mig à jour med kyrkans verksamhet.

Jag undrar när rätten att synas och höras blev synonymt med att motta riktade statsbidrag till sin verksamhet. Snarare tror jag att dessa kyrkans representanter har svårt att förlika sig med att vara en förening bland andra.

De är vana att åtnjuta en särställning och vill inte acceptera att många inte är speciellt intresserade av kyrkan.

I andra sammanhang har jag märkt att Attefall försöker lansera påståendet att Sverige och svenskarna skulle lida av ”religiös beröringsskräck”, vilket enligt honom till exempel gör att man inte vågar låta barnen lyssna på prästen i kyrkan på skolavslutningen.

Jag vill varna för att han försöker skapa en föreställning av något som inte existerar för att kunna motivera att just tros- samfund ska få mer pengar än till exempel andra livs-åskådningsorganisationer. I mitt jobb som lärare är jag inte rädd för att delta i gudstjänst på arbetstid två gånger om året, jag uppskattar det bara inte. Jag tycker att det är väldigt bra att kyrka och stat är åtskilda, och vill ha en tydlig gränsdragning.

Då gynnas vi inte av att Attefall och Agestav blandar ihop begreppen och hävdar att trossamfund inte får synas om de inte får ha en särställning och inkassera extrapengar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons