Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L-O Carlsson: Även 4:50 kronor per surfad megabyte är orimligt dyrt

Det är bra att EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog (S) och Anna Hedh (S) hoppas på lägre mobilpriser i utlandet.

Annons

Men hur kan de vara så oinformerade: Även med priset 4:50 kronor per megabyte kostar en veckas normal surfning flera tusenlappar och ett par låtar eller stora hemsidor räcker för att det frivilliga surftaket ska slå till och spärra telefonen för resten av månaden, normalt även för sms och telefon.

Ett problem måste vara att det finns tillräckligt många kunder som medvetet eller omedvetet betalar dess höga kostnader, ett annat att det faktiskt inte finns en tillräcklig överkapacitet för fritt surfande i hela EU.

Så det bästa vore om problemet kunde lösas i samförstånd med operatörerna för att få fram realistiska lösningar. Dagens roamingsystem är inte utformat för turister som vill ta med sina surfvanor från hemmanätet till nya platser i Europa. Att ha en överkapacitet, så att vi kan lyssna på Spotify i varje hörn av Europa, är en dröm.

Den enda lösningen är en vettig prioritering av trafiken. Samtal och sms ska vinna över mobilsurfning på samma nät, men e-post måste vinna över surfning och nedladdning. Företag med ett bättre abonnemang ska få prioritet över privatabonnemang. Den som e-postar och surfar snålt ska få prioritet över den som lyssnar på musik eller tittar på tv via mobilen.

Klart är emellertid att det dröjer länge innan en turist kan ta med sej sina mobilvanor utomlands utan att kostnaderna riskerar att överstiga dem för mat eller boende.

Och tyvärr kan det vara rätt svårt att ”surfa lagom” eftersom så mycket trafik går med automatik om man accepterat det i hemnätet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons