Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Så här var det inte tänkt med LSS

Annons

LSS är den viktigaste frihetsreformen för alla med en omfattande funktionsnedsättning, poängterar Helena Hagberg (L).

Gång på gång ser vi vittnesmål om att något är monumentalt fel i lagstiftningen kring personlig assistans. Via medier ser vi familjer bit för bit smulas sönder när föräldrarna tvingas ta ett omänskligt stort ansvar för sina barn med stora behov av assistans.

Samtidigt ser jag ansvarig minister sittandes i TV-soffan och säger att ansvaret ligger på kommunerna. Visst, ansvaret för assistansinsatser upp till 20 timmar ligger på kommunerna, men assistansbehoven hos barnen i de nu i medier uppmärksammade fallen är större än så och då är det Försäkringskassans som ska stå för insatsen. Det borde ministern känna till. Istället är hon mer angelägen att kunna visa handlingskraft genom att ge Försäkringskassan order om att strama åt antalet beviljade assistanstimmar.

I sin iver att visa att hon klarar direktivet från regeringen om minskade kostnader, väljer hon att vältra över ansvaret på kommunerna. Kommunerna är sin tur inte rustade för att ta det ansvaret. Vad ansvarig minister inte verkar förstå är att hela samhället drabbas i förlängningen av hennes beslut. När kommunerna säger nej till assistans, faller ansvaret istället tungt på föräldrar och andra anhörigas axlar. De blir obetalda assistenter på bekostnad av regeringens uppdrag till Försäkringskassan om att ”se till att minska antalet beviljade assistanstimmar”.

Det var inte så här LSS-lagstiftningen var tänkt att fungera. Den var och är den viktigaste frihetsreformen för alla med en omfattande funktionsnedsättning. Utred gärna lagstiftningen i förbättringssyfte, men regeringen får inte fortsätta att göra neddragningar på insatsen personlig assistans, som för många är en förutsättning för att kunna leva ett drägligt liv. Det är inte värdigt Sverige år 2017!

Helena Hagberg (L)

regionråd i opposition, Region Västmanland

Vice ordförande, Liberalerna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons