Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Svårt att bygga nytt och billigt – Mimer bör minska renoveringar av bostäder

Annons

Det framförs ofta önskemål om att man ska bygga billigt när man bygger nya hus. En artikel kunde läsas i slutet av juni om Mimers nya hus på Ängsgärdet, Parkflygeln, där man ondgjorde sig över de höga hyresnivåerna. Hyrorna blir höga i nya hus och Parkflygeln är inte avsevärt dyrare än något annat nybyggt hus. Det är svårt att bygga nytt och billigt. I synnerhet om vi också vill bo i attraktiva byggnader.

Ambitionen i Mimers styrelse har varit att kunna erbjuda olika inkomstgrupper hyresrätter, och det tycker jag också att Mimer gör. Vem minns inte miljonprogrammen från 60- och 70-talen som idag upplevs som problemområden? Jag bodde själv på Vallby på 70-talet. Vi ska inte göra om de misstagen. Därför läggs det ner en hel del möda på att försöka skapa områden med blandad bebyggelse, hyresrätter, bostadsrätter och småhus när Mimer bygger nytt. Så också på Ängsgärdet.

Men borde inte Mimer, av alla hyresvärdar, bygga för de som har det besvärligast att få en bostad, invänder kanske någon? De som går på försörjningsstöd, tänker ingen på dem? Det gör Mimer. Man har Hemdirekt där man släpper lägenheter för omgående uthyrning och först till kvarn, för den som inte har någonstans alls att bo. Det är både befintliga och nya lägenheter som kan komma ut där. Mimer erbjuder också flest lägenheter av alla bostadsföretag i Västerås till bostadssociala ändamål.

Om Mimer bara byggde för de svagaste inkomstgrupperna skulle det snart bli synonymt med att ha dålig inkomst att bo hos Mimer och därmed bli oattraktivt för många. Utomlands finns public housing där man byggt särskilda hus för de med låga inkomster. Det skapar segregation och otrygga bostadskvarter. Det ultimata är att kunna skapa områden där det bor människor i olika inkomstgrupper med cirka 15 procent omflyttning och där några bor kvar väldigt många år. Då upplevs bostadsområdet som stabilt och säkert. Det finns det forskning som tyder på.

Hur ska man då göra för att kunna erbjuda dem med låga inkomster boende? Liberalernas uppfattning är att Mimer inte ska renovera mer än absolut nödvändigt. Det måste finnas hyresrätter med lägre standard, och därmed lägre hyra, för dem som under en period i livet behöver en enklare bostad. Det är också den linje som Liberalerna har drivit i styrelsen. Det, och att vi måste tänka på att bygga en vacker stad. Vi ska leva med de hus som byggs nu i minst 100 år. Det får inte byggas nya miljonprogram i Västerås.

Kommunstyrelsen ställde krav under 2016 på 500 nya lägenheter, snabbt. S-majoriteten borde släppa till mark någonstans för Mimer att bygga vissa av dessa hus. Det går trögt med marktilldelningen. När tänker staden släppa mark till försäljning för det nya området Sätra? Där borde det finnas mark för Mimer. Nu räcker det med förtätning i city.

Britt-Inger Lindell (L) 2:e vice ordf i Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons