Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Vänd inte assistansen ryggen, Regnér (S)!

Annons
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterade ett åtgärdspaket kring LSS vid en pressträff tisdagen 14 november 2017. Foto: Claudio Bresciani / TT

Man kan inget annat än att bli riktigt upprörd över minister Åsa Regnér (S) när hon i Kalla fakta – ”Spelet om assistansen” den 22 januari avbryter intervjun och vänder reportern ryggen. Det hon faktiskt gör är att vända ryggen till alla människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Kalla fakta har granskat försäkringskassans och regeringens nya hårda linje mot de funktionsnedsatta och hur den begränsar och minskar människans frihet och liv. Den liberala LSS-reformen som ger rätt till personlig assistans finns för att den lägger makten över sitt liv hos den som ska ha den, den enskilda människan. Det innebär en avgörande frihet för människor som annars skulle vara hänvisade till institutionsliknande boende eller närståendes omsorg dygnet runt.

Kalla Fakta berättade om 4-årige Max som varje natt drabbas av livshotade andningsuppehåll och trots läkarintyg nekas statlig assistans. Han är beroende av sina föräldrars vård dygnet runt och han är tyvärr inte det enda fallet. Som liberaler är vi mycket kritiska till de neddragningar som regeringen nu gör och har gjort under en längre tid utan någon logisk eller godtagbar förklaring. Det är dags för ett regeringsskifte!

Att få leva ett värdigt liv i ett land som Sverige ska inte vara ett privilegium för några få utvalda. Vi är medvetna om att en funktionsnedsättning kan påverka livets alla skeenden och förutsättningar för delaktighet men människor med funktionsnedsättning ska inte "handikappas” på grund av att regeringen nu väljer att diskriminera.

Vi ska inte vända ryggen åt dessa så viktiga frågor som att få finnas i samhället som riktiga medborgare. Delaktighet, självbestämmande och rätten att få leva sitt liv oavsett kön, ålder, bakgrund eller funktionsnedsättning är självklarheter för oss Liberaler.

Satu Andersson (L)

2:e vice ordförande i Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Karin Andersson (L)

ersättare i Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons