Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Varannandags-sossen Clas Lundberg fabulerar och sprider falska påståenden om Liberalerna

Annons

Clas Lundberg får kritik för att ha kallat Liberalerna nyliberala. Bilden från partiets landsmöte.

Clas Lundberg fortsätter (VLT 10 april) att sprida lögner och falska påståenden om Liberalerna som parti och om oss båda som företrädare för detta parti.

Till att börja med påstår Lundberg att han, till skillnad från oss, har "lång arbetserfarenhet ifrån det privata näringslivet". Detta är den första felaktigheten i Lundbergs artikel. Jesper Brandberg har arbetat heltid i det privata näringslivet sedan examen på Handelshögskolan 2005 och fram tills 2017, då han begärde tjänstledigt för politiska uppdrag, sammanlagt 12 år. Dessförinnan arbetade Brandberg i snitt halvtid i det privata näringslivet under sina gymnasie- och högskoleår. Sammanlagt har 35-årige Brandberg alltså mer än motsvarande 15 heltidsår i det privata näringslivet. 69-årige Bengt-Åke Nilsson har 27 års anställning i det privata näringslivet bakom sig, varav enbart åtta avbrutits av tjänstledighet för politiska uppdrag. Sammantaget har alltså vi, Nilsson och Brandberg, arbetat mer än 30 år i det privata näringslivet. Att vi med denna bakgrund skulle "sakna erfarenhet av privat näringsliv" är alltså fullständigt nonsens.

Att vi med denna bakgrund skulle "sakna erfarenhet av privat näringsliv" är alltså fullständigt nonsens.

Clas Lundberg påstår också i sitt inlägg att han har utsatts för "personangrepp" från oss. "Personangreppet" tycks bestå i att vi konstaterat att han ljuger när han säger att vårt parti är "nyliberalt". Lundberg påstår att vårt parti vill "minimera staten och maximera marknaden, privatisera, avreglera, förändra ekonomin från tillverkning till svällande finanssektor och skyffla skattebörda från fattiga till rika".

Inget i denna harang är sant. Lundberg ägnar sig åt desinformation och fabulering. Vårt partis politik finns offentligt dokumenterad i partiprogrammet. Var och en kan fritt kontrollera Lundbergs påståenden. Den som gör så ska finna att vårt parti befinner sig i mitten av höger-vänster-skalan och att vi vill kombinera marknadsekonomi med socialt ansvarstagande.

Clas Lundberg påstår att han är privatperson och oberoende och vill inte kallas socialdemokrat av andra insändarskribenter. Detta är ytterst märkligt då Lundberg de senaste åren undertecknat en stor mängd artiklar med (s) efter sitt namn. Den senaste så sent som i höstas. Han har också i flera sammanhang presenterat sig som en del av S-föreningen Gamla Gardet. Sanningen verkar vara att Clas Lundberg är socialdemokrat bara när det passar.

Han har också i flera sammanhang presenterat sig som en del av S-föreningen Gamla Gardet.

Varannandags-sossen Lundberg påstår nu, precis som en del partikamrater, att privata företag inte har något på den "skattefinansierade sektorns planhalva" att göra. Skälet skulle, enligt Lundberg, vara att på denna planhalva maximeras nyttan, medan privata företag bara maximerar vinsten.

Detta är ett felaktigt och vilseledande argument. För det första kan privata företag inte i längden bli framgångsrika om deras varor eller tjänster inte håller hög kvalitet.

För det andra köper den skattefinansierade sektorn varor och tjänster av privata företag för hundratals miljarder kronor varje år. Om alla dessa transaktioner upphörde - som Lundberg vill - skulle den svenska ekonomin och samhällsapparaten snabbt haverera. De svagaste i samhället skulle drabbas hårdast av en sådan total omläggning av vår samhällsmodell. Dessutom - och för att koppla till den lokala debatten - skulle mer än hälften av hemtjänstkunderna i Västerås i så fall nekas att få hjälp av den utförare de själva valt.

Förmodligen har Lundberg skrivit sin artikel i affekt och inte riktigt tänkt igenom konsekvenserna av det han skriver. Kanske blir det så att Lundberg, när eftertankens blekhet sätter in, kommer tillbaka med det modifierade beskedet att det egentligen bara är från vissa typer av skattefinansierade tjänster som privata företag bör utestängas. Kan vi våga oss på en gissning här? Är det möjligtvis så att Lundberg tänker sig att det framförallt är i kvinnodominerade tjänster och yrken som privata utförare ska förbjudas? Kan det vara så att privata byggnadsarbetare, arkitekter och ingenjörer fortsatt fritt ska kunna anlitas av det offentliga - medan sjuksköterskor, undersköterskor och socionomer ska socialiseras?

Kan det vara så att privata byggnadsarbetare, arkitekter och ingenjörer fortsatt fritt ska kunna anlitas av det offentliga - medan sjuksköterskor, undersköterskor och socionomer ska socialiseras?

Jesper Brandberg (L)

oppositionsråd

Bengt-Åke Nilsson (L)

ledamot äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons