Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ned den så kallade jobbgarantin för unga!

Jobbkrisen fortsätter att slå mot alla grupper på arbetsmarknaden, men värst drabbade är ungdomarna. Regeringen har fullständigt misslyckats med sin ”jobbgaranti”.

Annons

Nästan var tredje ungdom under 25 saknar arbete i dag. Även om den internationella lågkonjunkturen förstås spelar roll så kan inte den moderatstyrda regeringen frånsäga sig sitt ansvar. Ungdomsarbetslösheten i Sverige hör till de allra värsta i Europa.

En del övervintrade nyliberaler, med Maud Olofsson (C) i spetsen menar att det är lagen om anställningsskydd som gör att ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden. 

Det är helt fel. Ett sämre anställningsskydd skapar inga fler arbeten och rustar inte ungdomar för att kunna få arbeten.

Regeringens så kallade jobbgaranti är ett exempel på falsk marknadsföring. Det enda ungdomar är garanterade är att de första sex månaderna av arbetslöshet så har de inte rätt till några aktiva insatser som utbildning eller praktik.

I stället hänvisas deltagaren till det som kallas ”jobb-coachning”, vilket innebär till exempel kurser i att skriva jobbansökningar och CV. 

Efter det ska den som söker arbete kunna få tillgång till arbetspraktik eller utbildningsinsatser. Detta har bara skett i undantagsfall. Av de drygt 35 000

inskrivna i jobbgarantin för ungdomar deltog 2 procent i utbildning och endast 5 procent i praktik!

Vi socialdemokrater vill avskaffa regeringens jobbgaranti för unga. I stället vill vi införa en Jobbstart för unga, som plockar upp de bästa delarna från en dansk ungdomssatsning som visat sig framgångsrik. 

Här är vårt förslag i korthet: 

- Lägg ned regeringens misslyckade Jobbgaranti för unga. 

- Ersätt den med en Jobbstart med utbildningsstart för unga mellan 18 och 24 år. 

- Jobbstarten ger möjlighet till utbildning, praktik och jobb för unga. 

- Jobbstarten ger rätt till insatser direkt när det behövs – utan passiv väntan. 

- Jobbstarten ställer också krav – med en utbildningsstart. Senast efter ett års arbetslöshet ska unga vara skyldiga att gå en yrkesinriktad utbildning. 

Varje regering är skyldig att göra det den kan för att motverka krisens effekter, men borgarna sitter still i båten, klamrar sig fast vid relingen och hoppas att stormen ska bedarra.

Det duger inte! Ungdomar i Sverige och Västmanland förtjänar bättre. Passivitet kan vara förödande för en ung människa, och det mänskliga priset som får betalas för regeringens handlingsförlamning är oerhört högt.

Ungdomar förtjänar att få en vettig chans att komma in på arbetsmarknaden! 

Olle Thorell (S) 

riksdagsledamot

för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons