Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagliga vägar till EU behövs nu!

2013 blev ett mörkt år för människor som sökte sig till Europa på flykt från krig och förföljelse. 

Annons

Natten till den tredje oktober drunknade över 350 människor utanför den italienska ön Lampedusa i Medelhavet. Bara några dagar senare kapsejsade ytterligare fiskebåtar i Medelhavet och flera hundra flyktingar dog.

Tragedierna under 2013 pekar på ett akut problem – för människor på flykt finns inga lagliga vägar in i EU.

När jag besökte Lampedusa fick jag med egna ögon se konsekvenserna av Fästning Europa. Mina möten med räddningsarbetare, migranter och boende på ön gjorde det väldigt tydligt att något måste ändras. Annars kommer liknande katastrofer att ske igen och igen och igen.

Beslutsfattare runtom Europa chockades av tv-bilderna. Men i stället för att värna den mänskliga rättigheten till asyl läggs oerhörda resurser på att hålla människor ute. I Bulgarien bygger regeringen ett 30 kilometer långt stängsel längs sin gräns.

I Grekland fängslas asylsökande på obestämd tid i vad som kan beskrivas som ett helt havererat asylsystem. I Italien tvingas migranter böta 5 000 euro för att de tagit sig in illegalt, trots att det inte finns några legala sätt att ta sig in.

EU lägger massvis med resurser på gränskontroller, på kustbevakning och på drönare, men det kommer inte förändra det faktum att människor tvingas sätta sig i undermåliga båtar och ge sig ut på livsfarliga färder.

Miljöpartiet vill att lagliga vägar skapas. Det kan göras på många olika sätt och ske genom en kombination av åtgärder.

EU:s medlemsstater kan börja använda humanitära visum, så att de som flyr kan få visum för att ta sig till EU för att söka asyl. Den möjligheten finns redan i lagstiftningen – och behöver bara börja användas.

Då skulle migranter slippa ta hjälp av flyktingsmugglare och ta de farliga rutterna över Medelhavet i undermåliga båtar.

Det borde också vara möjligt att söka asyl på EU-beskickningar i länder utanför EU.

Gemensamma vidarebosättningsprogram inom EU skulle också kunna förändra mycket. Bara ett fåtal av EU:s medlemsstater tar i dag emot kvotflyktingar.

Om alla tog emot lika många kvotflyktingar som Sverige skulle många flyktingläger kunna stängas. Men problemet är inte att Sverige tar ett stort ansvar, utan att andra EU-länder också borde ta ett större ansvar för människor som flyr.

Om fler EU-länder öppnade för arbetskraftsinvandring skulle det vara ytterligare en laglig väg. Dessutom borde transportörsansvaret avskaffas så att inte flygbolag eller båtbolag/ägare straffas om de har med sig personer som inte har rätt papper.

EU bör omprioritera resurser från att hålla människor ute till att rädda liv och till katastrofhjälp till flyktingläger.

Så länge det är krig i omvärlden kommer människor fortsätta att fly. Låt 2014 bli året då vi tar vårt ansvar så att inte fler människor dör på sin flykt till Europa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons