Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare: Bra sjukvård handlar om möten mellan människor

Annons

Landstingspolitiker Torsten Källberg (fp) har uttalat sig angående förslaget om att "slå ihop" Centrallasarettet i Västerås och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Enligt honom handlar förslaget i grunden om "länssjukvårdens överlevnad" och att det behöver genomföras för att "över huvud taget klara framtidens sjukvård".

Starka uttalanden som väcker många tankar och frågor. Det som inte minst vore intressant att få ta del av är det resonemang och den bevisföring som oundvikligen leder Källberg fram till hans ståndpunkt.

Flera av utgångspunkterna torde ju vara hypotetiska och möjliga att påverka politiskt. Hur ser Källberg på medborgarnas inställning till att finansiera framtidens sjukvård, kommer den att minska, vara oförändrad eller öka? Hur värderar han och andra styrande politiker förhållandet mellan medborgarnas inställning och landstingsskattens storlek? Vad är hans uppfattning om besparingspotentialen vid ett samgående av de båda sjukhusen och exakt hur uppstår besparingen? Hur ser han på

arbetsfördelningen mellan länssjukvården och universitetssjukhusen?

Vi behandlar inte sjukdomar eller symtom i grupp. Vi försöker uppfylla patientens rättmätiga behov av att bli sedd och bekräftad som individ samtidigt som vi ger den mer tekniska hjälp vi kan erbjuda. Möten mellan människor kan alltså inte rationaliseras bort, sjukvård är i sin grundstruktur individuell. Medarbetarna i vården, också de människor med behov av att bli sedda och bekräftade för att utföra ett bra arbete, måste uppleva att de arbetar i en grundstruktur som tar hänsyn även till deras individuella dimension.

Frågan är om Torsten Källberg kan se ett motsatsförhållande mellan å ena sidan dessa grundförutsättningar, och å andra sidan de organisationsförändringar och sammanslagningar som vården ständigt utsätts för och som enligt förslaget än mer kommer att utsättas för.

Lennart Edmark

Mats Enlund

narkosläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons