Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket hindrar förebyggande egenvård

Annons

Hälsorörelsen har tidigare till regeringen föreslagit ändring av Läkemedelslagen avseende förebyggande egenvård. Då Glukosaminet stoppades under 2002 skrev vi bland annat: "Hur kan Regeringen acceptera att 100 000 tals konsumenter luras både på pengar och tillgänglighet av naturprodukter av god kvalitet för egenvård.

Helt oacceptabelt är det att det blir dubbelt så dyrt och att recept erfordras vid köp av mer än 60 tabletter. Är inte vår sjukvård tillräckligt dyr och belastad redan?"

Nu kommer nästa "genidrag". Man förbjuder Litozin, ett nyponpulver. Alla vet att nypon innehåller C-vitamin som förebygger förkylning och dessutom har man upptäckt att det ger en viss smärtlindring för äldre och dessutom inga biverkningar.

Då går Läkemedelsverket med kraft in och förbjuder nyponpulver. Det har man personal till, men när det gäller att kontrollera biverkningar hos mediciner och lägga med bipacksedlar om detta, då saknas det personal enligt ett uttalande i tv. Biverkningarna orsakar mycket lidande och dessutom kostar det staten över 25 miljarder per år enligt uppgift.

Att Läkemedelsverket nonchalerar biverkningar, samtidigt som man lägger kraft och tid på att jaga ofarliga naturmedel som nyponpulver!

Vad blir nästa "scoop"? Blir det vitlök, kamomillte eller fiskolja som förbjuds och som görs om till läkemedel. Förmodligen har läkemedelsföretagen nu hört av sig till Läkemedelsverket då de hundratusentals reumatiker och andra som har värk av något slag köpt "Litozin", nyponpulver, i stället för läkemedlet Artrox. Läkemedelsföretagen ska tydligen gynnas på egenvårdens bekostnad.

Hälsorörelsen har begärt omprövning av Läkemedelslagen avseende begreppet förebygga för att komma ifrån den absurda situationen som nu råder inom egenvårdsområdet.

Förutom Glukosamin, Litozin - nyponpulver, som nu förbjuds - riskerar vi att få köpa flera livsmedel på Apoteket till dubbla priser, då forskning nu pekar på att

l Vitlök - ger viss antibiotikaeffekt

l Apelsin - C-vitamin förebygger bland annat förkylning

l Surkål - är positiv för tarmfloran och därmed också för immunförsvaret

l Rågbröd - cancerförebyggande (enligt forskare i Finland)

Dessutom förebygger stavgång och promenader både ohälsa och lindrar vissa sjukdomssymtom. Hälsorörelsen som vet värdet av egenvård och hjälpt hundratusentals personer till en bättre hälsa kräver att regeringen omgående tar sig an dessa problem i avvaktan på Läkemedelslagens omprövning och: · sätter stopp för denna klåfingrighet från Läkemedelsverkets sida avseende naturmedel.

· sätter stopp för återkommande åtgärder som försvårar för hundratusentals personer att behålla sin livslust och funktion i samhället.

l Sätter stopp för slöseri med statens pengar.

l Sätter stopp för läkemedelsföretagens vinstbegär som drabbar både staten och den enskildes begränsade ekonomi.

Läkemedelsverket borde pröva marknadsföringen, inte förbjuda nyponpulvret.

MAJ FRÖJD KURT SVEDROS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons