Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket måste följa lagen

Annons

I en debattartikel i VLT den 28 maj har Läkemedelsverkets klassificering av Litozin (som innehåller bland annat nyponpulver) som läkemedel ifrågasatts.

Tidigare har också läkemedelsklassificeringen av glukosamin mött kritik. I båda fallen har Läkemedelsverket följt läkemedelslagen.

Glukosamin säljs i dag via apoteket som ett godkänt läkemedel, men för Litozin har ingen ansökan om godkännande inkommit från tillverkaren.

Läkemedelslagen har tillkommit för att skydda människor, och Läkemedelsverket är skyldigt att tillse att lagen efterlevs.

Lagstiftningen syftar till att patienter ska få tillgång till läkemedel och naturläkemedel som är av god kvalitet och vars effekt och säkerhet dokumenterats på ett vetenskapligt sätt.

Många medicinska produkter har ett naturligt ursprung, vilket dock inte garanterar att de är ofarliga.

Också för växter med traditionell användning kommer undan för undan ny kunskap, som gör att förnyad bedömning av säkerheten är nödvändig.

En myndighet kan inte godtyckligt välja om man ska tillämpa en lagstiftning.

Enligt denna lag får man alltså inte tillhandahålla en produkt från naturen och göra påståenden om att den lindrar ledvärk eller andra sjukdomssymtom utan att den är godkänd som läkemedel/naturläkemedel.

Detta gäller vare sig det rör sig om en sedan länge använd produkt, så kallad traditionell produkt, eller en vidareutveckling av en sådan. Om försäljning ändå sker är Läkemedelsverket skyldigt att utfärda ett förbud mot fortsatt försäljning.

Både ifråga om Litozin och glukosamin gjordes långtgående medicinska påståenden trots att producenterna betraktade produkterna som kosttillskott.

GUNNAR ALVAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons