Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i Västmanland har en unik möjlighet

Annons

Efter att under flera år varit det landsting i Sverige som profilerat sig med att nedrusta och omstrukturera sin sjuk- och hälsovård så är det åter dags för en ombyggnad av Centrallasarettet i Västerås. Än en gång rustar landstinget med att bygga flera sjukvårdsavdelningar. Detta gör man på bekostnad av att riva Sveriges kanske modernaste och bästa bassäng för hydroterapi och sjukgymnastik.

Fastighetsekonomerna, som har räknat ut att det är bra att riva denna verksamhetsdel som ligger centralt i sjukhuset, och bygga ytterligare en vårdavdelning på denna plats, har enbart ekonomi och dagsaktuella siffror i åtanke. Det förefaller inte finnas någon vision eller tanke på hur framtidens sjukhus och sjukvårdssituation kommer att se ut. "Jag tror inte på matematik.", är ett citat från Albert Einstein.

Det kan inte vara rimligt att enbart bygga för sjukvård. WHO uppskattar att år 2020 kommer 70 procent av världens sjukdomar att orsakas av vår livsstil. Sjukvården (landstinget) måste börja ta ansvar för en förebyggande hälsovård på ett radikalt sätt. Nu är det ett tillfälle och en unik möjlighet för våra politiker att bli historiska, att bli de som vände den sjukvårdande ideologin till att även bli en hälso- och friskvårdande. Det ena utesluter inte det andra.

Det är under den första delen av livet som man lägger sig till med vanor som förkortar den andra delen. Många åkommor är livsstilsbetingade. Brist på fysisk aktivitet leder till högt blodtryck, övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Måttlig grad av samtliga dessa välfärdssjukdomar som i dag dominerar vårdbehovet är möjliga att begränsa med ökad fysisk aktivitetsnivå.

Det finns studier som visar att fysisk aktivitet i medelåldern kan vara en prevention mot demenssjukdomar. Ledbroskskador, artros, får en lindring av rörelse- och belastningsträning i en lämplig mix. 40 000 människor vårdas årligen för fallolyckor på sjukhus. Kostnaden är 4,7 miljarder enbart för fallolyckor. Så gott som samtliga sjukdomstillstånd och besvär hos människan har ett samband med individens fysiska status. Enligt flera studier så beror fyra av tio besök på akuten på felaktig läkemedelsanvändning!

"Politik är att vilja," sa Olof Palme. Ingen politiker har fel, alla har bara olika perspektiv på hur tillvaron skall beskrivas. "I have a dream" var inledningen på ett klassiskt tal av Martin Luther King som förändrade livet till det bättre för många människor. Det finns ingenting som hindrar att Glenn Andersson, Monika Vilander, Inger Elison eller någon annan av våra politiska företrädare i landstinget får en lidnersk knäpp och slår näven i bordet för en kursändring. Varför inte låta länsbokstaven U bli begrepp för en utveckling av sjuk- och hälsovård.

Det är inte kunskap vi saknar. Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och omsätta denna kunskap. De nya EU-riktlinjerna gällande vård, där träning och fysisk aktivitet är ett förstahandsval vid ohälsa och sjukdom är möjliga att tillämpa. Rörelsen är receptet. För att inplantera rörelsen som en behandling hos de människor som har störst behov av en förändrad livsstil har Västerås Centrallasarett en fantastisk möjlighet.

I stället för att riva och flytta bassäng och sjukgymnastik från sin centrala position på Centrallasarettet, låt den bli hjärtat i hela huset, varifrån rörelsen sprids ut som ett blodomlopp. Den skall synas med en glad och inbjudande informationsdisk när man kommer in i byggnaden, öppen och tillgänglig för alla som besöker sjukhuset. Öka personaltätheten och skapa förutsättningar för att rörelsereceptet blir lika viktigt som andra recept och behandlingsförslag för alla åkommor.

Lika betydelsefullt som det är idag med bromsande mediciner för att bromsa en sjukdomsutveckling kan det bli med bromsande träning för att lindra och förhindra sjukdomsutveckling. Här skall alla kunna hämta sitt rörelseråd och recept på aktivitet i samband med sitt sjukhusbesök, oavsett vilken specialistklinik och avdelning man besöker.

Detta kan på sikt leda till stora besparingar i sjukvårdsdagar och medicinbehov. Fler aktiva barn, fler självständiga äldre och färre långtidssjukskrivna kan spara stora summor för samhället.

Här finns en rimlig och möjlig omfördelning av våra skattemedel.

"Någon måste våga gå först - för en hållbar utveckling för framtida generationers möjligheter." De orden, riktade till våra politiker, är från ett tal av Göran Persson. Möjligheterna till en kursändring är obegränsade oavsett politisk färg. Det handlar mera om filosofi, handlingskraft och den goda viljan!

Pentti Pitkänen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons