Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget: Vi vill göra vården säkrare för patienterna

Världshälsoorganisationen WHO driver den första globala satsningen för ökad patientsäkerhet, som nu även Sverige är en del av: Cleaner Care is Safer Care. I dag, den 5 maj, är satsningens stora handhygiendag som uppmärksammas över hela världen.

Annons

Att öka patientsäkerheten för att infektioner och andra vårdskador ska minska står högt på agendan i alla landsting och regioner. I Landstinget Västmanland pågår sedan en tid ett aktivt arbete för att färre ska skadas i samband med vård och behandling.

Kunskapen om hur vi kan minska vårdrelaterade infektioner och andra vårdskador finns redan och utvecklas hela tiden. Vården har tydliga och väl underbyggda instruktioner för att förebygga infektioner. Här har vårdgivaren ett stort ansvar; det ska vara lätt att göra rätt. Vården behöver också hjälp av patienterna. Genom att efterfråga säker vård kan de bidra till att göra vården säkrare.

Tillsammans med alla landsting och regioner driver Sveriges Kommuner och landsting (SKL) sedan drygt ett år tillbaka Nationell satsning för ökad patientsäkerhet. Målet är att halvera alla vårdrelaterade infektioner.

För att stödja hälso- och sjukvården finns i dag färdiga åtgärdspaket som SKL tagit fram tillsammans med ledande experter inom landsting och regioner för att förebygga vanliga infektioner inom vården. Det handlar till exempel om att undvika urinvägsinfektioner och sårinfektioner efter operation och bygger på vetenskapliga underlag.

Det handlar också om så enkla metoder som att vårdpersonal alltid ska desinfektera händerna med handsprit före och efter kontakten med en patient. Enkla klädregler som gäller är kortärmade skjortor i kontakt med patienter, rena kläder varje dag och inga klockor eller ringar. Andra åtgärder kan vara mer komplicerade, men alla insatser har det gemensamt att de minskar infektionsrisken för patienterna.

I juni redovisar SKL en ny mätning av de vårdrelaterade infektionerna. Då får landets sjukhus ett bättre underlag att mäta sina ansträngningar emot.

Sverige har bland de allra bästa medicinska resultaten i världen. Det är dags att sätta minst lika höga mål för patientsäkerheten. Genom ett tålmodigt och långsiktigt arbete kan alla i vården hjälpas åt att skapa den säkraste vården i världen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons