Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsalliansen: Det behövs förändringar i vården

Annons

Idag presenteras landstingsdirektör Rolf Forsströms slutgiltiga förslag till förändringar i den västmanländska vården. Det är resultatet av något ovanligt i västmanländsk landstingspolitik, en öppen process där medborgare, organisationer och anställda inom vården har haft stora möjligheter att ge sin syn och komma med invändningar och alternativa förslag.

Vi vet att det för en del har varit både nytt och skrämmande. Många har också trott att allt redan varit klappat och klart.

För oss är detta en del av ett nytt ledarskap, med öppenhet och dialog. Den som jämför det förslag som presenteras idag med de inriktningar som presenterades i december, kommer att se att processen har gett resultat. Vi har fått ett bättre underbyggt förslag och vi vill tacka alla som engagerat sig med konstruktiva synpunkter.

Det uppdrag vi gav till landstingsdirektör Rolf Forsström handlar i grunden om att trygga vården i Västmanland för framtiden. Ökade kostnader, till exempel för läkemedel och nya behandlingsmetoder, men också för lokaler som uppfyller dagens krav, gör att landstingets verksamhet hela tiden måste ses över och effektiviseras.

Vår målsättning är också att fortsätta återställa den tillfälliga skattehöjning som vi genomförde direkt efter valet för att städa upp i det ekonomiska moras som den tidigare socialistiska majoriteten lämnade efter sig. En skattehöjning som socialdemokraterna då ansåg onödig, men som de nu anser att landstinget inte klarar sig utan!

Vårt uppdrag är att se hela perioden fram till 2010 och därmed försöka ge långsiktiga förutsättningar för verksamheten. Det stora överskott som landstinget presenterar för 2007 beror delvis på högkonjunkturen, men vi kan utgå från att den inte är evig. Överskottet används för att betala av gamla underskott.

Vi har redan genomfört stora effektiviseringar inom till exempel administrationen och det kommer att bli ytterligare besparingar på det området. Den allra största delen av landstingets verksamhet är dock vård och därför måste det också ske förändringar där. Det tjänstemannaförslag som presenteras idag är en del i att skapa utrymme för att möta de ökade behov vi ser framöver. Det utrymmet är nödvändigt om vi också i framtiden ska ha resurser till en hälso- och sjukvård av hög kvalitet.

Nu vidtar den politiska processen och ett beslut kommer att tas på landstingsstyrelsen den 5 mars. Vi vill betona att det är först då det politiska beslutet tas.

Magnus Edlund (m)

Torsten Källberg (fp)

Birgitta Andersson (c)

Ingvar Nordén (kd)

Barbro Norström (sjvU)

Thomas Wihman (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons