Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsalliansen: Kommer de rödgröna att höja skatten?

Annons
Pengabrist. Landstinget har dålig ekonomi. Kommer de rödgröna att höja skatten?foto: scanpix

I landstingets delårsrapport framstår läget i landstingets ekonomi som mycket bekymmersamt. Effekterna av pågående kostnadsdämpande åtgärder är marginella, skriver man. Den landstingsdrivna primärvården går mot ett stort underskott och ser ut att förbruka hela sitt egna kapital. Dessutom lånar landstinget för att klara finansieringen av investeringar och fler lån är att vänta. Möjligheterna att klara av de ekonomiska målen i Landstingsplanen 2013–2015 har minskat utifrån att obalanserna inom Västmanlands sjukhus ökar i stället för att minska.

I landstingsplanen för 2012 tillfördes 116 miljoner kronor till förvaltningarna för att genomföra en treårig anpassning till de ekonomiska ramarna, vilket skulle ha till följd att reducera kostnaderna med 74 miljoner kronor. Resultatet enligt revisorerna har i stället blivit att obalansen har ökat från 190 miljoner till 215 miljoner kronor.

De rödgröna har halvvägs in i mandatperioden inte lyckats få ordning på ekonomin. Trots att vi från Alliansen gång på gång påpekat vikten av bättre styrning, ledning och ansvarstagande har de rödgröna suttit still ¿i båten. Resultatet ser vi nu, och det kommer att bli västmanlänningarna som får betala för de rödgrönas ansvarslösa politik.

I några av våra närliggande landsting, senast Sörmland, har man aviserat skattehöjningar. Vi tror att oavsett vilka partier som styr är en skattehöjning i detta läge fel väg att gå och blir en ursäkt för att slippa ta ansvar för ekonomin. Våra medarbetare känner ofta att det saknas resurser i vården, men om vi inte har kontroll över ekonomin kommer en skattehöjning snabbt att ätas upp och problemen kvarstå.

Vi kräver nu besked från Denise Norström (S), Juha Rundgren (V) och Lars Flodin (MP): Planerar ni för en skattehöjning i Landstinget Västmanland?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons