Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten: Vi tar ansvar för de problem som uppstår

Annons

Patienten står i fokus för vårt arbete. Problemet med överbeläggningar under framför allt vinterhalvåret är känt sedan tidigare. Vi klarar i normalfall av situationen så länge färdigbehandlade patienter tas hem av kommunerna.

En ytterligare påfrestning för sjukvården under vinterhalvåret är vinterkräksjukan som i år kommit tidigare än föregående år. Smittspridningsrisken och epidemier har därför som påföljd av avdelningar tvingats stängas, detta ökar trycket på de andra avdelningarna.

Vi ska ge västmanlänningarna den bästa och säkraste vården som är möjlig och det är därför av högsta vikt att vi har en personal som trivs och mår bra på sin arbetsplats. Det är sedan många år känt att arbetsmiljön inte överallt uppfyller de krav som arbetsmiljöverket satt upp. Stora problem har funnits på Centrallasarettet i Västerås.

På sikt är lösningen den nya vårdbyggnad som vi lade grunden till nu i höst. Byggnationer tar tid och den situation som råder just nu är ohållbar. Vi har därför gett ett uppdrag att tillskapa de extra vårdplatser som behövs. Det har resulterat i att en avdelning med 12 sängplatser nu har öppnats på Centrallasarettet i Västerås. Lösningen är tillfällig till mars 2009. Landstingsdirektören leder en arbetsgrupp med företrädare för vårddivisionerna och de fackliga organisationerna som ska ta fram en mer långsiktig lösning. En lösning som ska kunna fungera fram till dess att den nya vårdbyggnaden är färdigställd.

För att klara finansiering av de extra vårdplatserna har vi avsatt en miljon kronor i år och två miljoner kronor under nästa år. Detta visar att vi är beredda att prioritera arbetet med patientsäkerhet och en god arbetsmiljö, både på kort sikt med tillfälliga insatser och på lång sikt med en ny vårdbyggnad.

Tomas Högström (m)

landstingsstyrelsens ordförande

Birgitta Andersson (c)

Torsten Källberg (fp)

Ingvar Norden (kd)

Barbro Norström (SjU)

Thomas Wihman (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons