Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsråd: Vi tar ansvar för både ekonomi och verksamhet

Det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Denise Bergström oroar sig över landstingets ekonomi och hur landstinget klarar vårdgarantin (VLT den 6 oktober). Vi är glada att kunna lugna henne på båda punkterna.

Annons

Efter förra årets val var ekonomin i gungning, landstinget släpade på gamla underskott och hade stora problem med att uppfylla vårdgarantin. Under många år av ekonomisk kris hade landstingets fastigheter inte underhållits.

Det är också värt att notera att med en socialdemokratisk politik hade verksamheterna behövt spara ytterligare drygt 200 miljoner kronor. Enligt socialdemokraterna behövdes nämligen ingen skattehöjning.

Vi såg den höjningen som nödvändig eftersom socialdemokraterna misskött landstinget och accepterat en ohämmad kostnadsutveckling. Resultatet blev ständiga underskott jämfört med budget.

Vi har gjort mycket för att komma tillrätta med problemen. De ekonomiska prognoserna pekar på ett rekordstort överskott, som gör att vi redan första året kommer att kunna betala tillbaka det underskott på 166 miljoner kronor som vi ärvde från det tidigare socialistiska styret. Detta gör naturligtvis att landstinget står bättre rustat inför framtiden.

Redan efter ett år vid makten har vi tagit ett tydligt grepp om ekonomin. Enligt prognosen för 2007 ser det ut som att verksamheterna lyckats hålla igen på kostnadsökningarna.

Dessutom har vi hjälp av den goda ekonomiska tillväxt som Sverige upplever, bland annat tack vare regeringens insatser.

Bergström tar även upp vårdgarantin. I mätningen Öppna jämförelser, som presenterades den 8 oktober, är Västmanland ett av de absolut bästa landstingen i Sverige på att klara vårdgarantin i slutenvården, både när det gäller mottagning och behandling. Västmanlänningarna kan vara stolta över vår duktiga och hårt arbetande vårdpersonal!

Vi tänker inte slå oss till ro, utan vi arbetar aktivt med att komma tillrätta med de områden där det fortfarande finns problem med att uppfylla vårdgarantin.

Detta visar att det är en väsentlig skillnad efter valet. Nu finns en majoritet som leder Landstinget Västmanland med ansvar för både ekonomi och verksamhet.

Magnus Edlund (m)

finanslandstingsråd

Birgitta Andersson (c)

sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons