Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Göteborgs samarbete

Svenskt Näringsliv har rankat samtliga kommuner i Sverige efter hur bra företagsklimatet är i respektive kommun.

Annons

Här borde Mälarlandskapen ligga bra till. Med sina gamla industriella traditioner, närheten till Stockholm och Östersjöregionen och tillgång till en mycket kvalificerade arbetskraft borde regionen vara i topp.

Men icke. Tvärtom ligger vi mycket dåligt till. Västerås på plats 72 och Eskilstuna och Örebro på 152 respektive 158. Bäst ligger Stockholms, Göteborgs- och Malmöregionerna. Varför?

Höga kommunala skatteuttag har visat sig inte ge någon bättre service till invånarna. Lokala politiker har ingen egen erfarenhet av företagsverksamhet utan jagar entreprenörer i stället för att uppmuntra dem. Strategier saknas för tillväxt och hållbar utveckling. Här i Mälardalen ägnar sig politikerna i stället åt att smutskasta varandra.

När jag började som strateg vid

Göteborgs Stad i mitten av 1990-talet var Göteborg inne i sin värsta ekonomiska kris någonsin. Socialdemokraterna hade styrt kommunen under årtionden och verkat för ständigt ökande skatteuttag och dessutom finansierat verksamheten med ökad upplåning. Kommunen blev helt enkelt bankrutt utan möjligheter till att öka låneskulden.

Verkligheten hade hunnit fatt politikerna. Ett omfattande rationaliseringsarbete startades och nästan 20 000 kommunalanställda kunde tillföras den privata sektorn. Det visade sig att kommunen gav bättre service till kommuninvånarna med färre anställda som arbetade effektivare. Den nya decentraliserade organisationen gav större arbetstillfredsställelse och fokuserade på innevånarnas behov i stället för internt tjafsande.

Dessutom bjöd man in näringslivet i framtidsutvecklingen och i den externa verksamheten. Upplevelseindustrin, Göteborg o Co. var en gemensam satsning med näringslivet och kommunen som partners. Exportsatsningar som att etablera samarbete med Kina och Sydostasien gjordes i armkrok med näringslivet etcetera.

Skatterna kunde minskas och företagen strömmade till Göteborgsregionen och i dag rankas Göteborg som en av de attraktivaste orterna i Sverige att bo och leva i. Men Västerås kravlar på i sin kräftgång. Ack ja!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons