Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare: Ändrad arbetstid löser inte problemet

Annons
Ohållbart. Det har tillkommit fler och fler uppdrag men vår arbetstid är densamma. Lösningen är därför inte att dra ned på arbetstiden, skriver debattörerna.  FOTO: SCANPIX

Under de senaste veckorna har det varit en debatt angående oss lärare och vårt yrke. Det har skrivits mycket bra saker men också en del som inte alls stämmer. Det som har diskuterats mest är vår arbetstid och vad vi gör på den.

Vi jobbar 45 timmar i veckan. 35 av dessa ska vi vara på skolan och de resterande 10 får vi bestämma över själva, det vill säga vi får göra dessa timmar på jobbet eller hemma. Det som diskuterats är om arbetstiden ska ändras till 40 timmar i veckan. Vi skulle då jobba året runt och ha semesterveckor att ta ut precis som alla andra som arbetar.

De som är för detta anser att lärarna då får mer tid till att förbereda och planera lektioner samt att rätta barnens arbeten och prov. Detta ska göras på loven när eleverna inte är där. Vi som är lärare vet att det är omöjligt i praktiken. Det går inte att detaljplanera så mycket och så långt i förväg. Vi känner att det inte ligger fokus på det egentliga problemet, nämligen att våra 45 timmar inte räcker på långa vägar. Vi lärare jobbar ofta mer än 45 timmar! Vi jobbar tills vi blir klara!

Under en femårsperiod har det tillkommit allt fler uppdrag, bland annat skriftliga omdömen och nationella prov i årskurs tre. Men vår arbetstid är fortfarande densamma. Lösningen är därför inte att dra ned på arbets-tiden utan att omfördela arbetet samt att ta bort vissa arbetsuppgifter som vi har.

Det som tar mest tid utöver lektioner är omdömen, möten och konferenser. Minst tid får vi till planering av lektioner. De tillfällen som jag inte planerat till blir fler och fler. Vi önskar att vi fick fokusera på undervisningen och eleverna. Facket säger att vi ska ”lägga ned pennan” efter 45 timmar och visa att vi inte hinner mer. De säger att det får bli ”barnpassning” på lektionstid. Vi har många års utbildning och vår vision är större än så. Vi lärare måste, med facket bakom oss, visa ”att gränsen är nådd”. Vi måste höras, protestera och visa att vi har tröttnat.

Vi håller med om att det måste ske en förändring inom skolan. Men att ändra arbetstiden är inte lösningen. På flera möten med lokala politiker har vi beskrivit hur konsekvenserna blivit efter politiska beslut. Tyvärr upplever vi att de inte lyssnar. De som ska stötta oss och vara på vår sida, politiker/Proaros, drar undan mattan för oss.

Ett exempel är att högstadieskolorna görs om till 6-9-skolor. Vi som har haft undervisning i klasserna F-6 förlorar en årskurs och med det en massa pengar. Det i sin tur gör att vi måste säga upp personal samt omstrukturera personal/tid på dem som blir kvar. Skolan kompenseras inte för detta utan ska fortsatt göra ett bra jobb utifrån helt andra förutsättningar. Ett annat exempel är att det i dagens skola finns fler barn med särskilda behov. För en enskild lärare är det orimligt att ge alla elever vad de behöver.

En sak som aldrig diskuteras av politikerna är våra löner. Den lön vi har kontra det jobb vi lägger ner är ett skämt. Vi har minst fyra års högskole/universitetsstudier men en usel löneutveckling. Vi tjänar inte ens 25 000 kronor efter tio år i yrket!

Tyvärr har läraryrket förlorat sin status trots att vi är välutbildade akademiker som jobbar hårt. Det beror naturligtvis på vår usla lön samt vår arbetssituation. Här har politikerna svikit oss!

* Vi behöver ha kvar vår arbetstid på 45 timmar per vecka.

* Omfördela vårt arbete samt ta bort arbetsuppgifter. Allt ryms inte inom våra 45 timmars arbetstid.

* Skolan behöver kompensation för att fortsätta göra ett bra jobb då Proaros gör omstruktureringar för årskurs 6.

* Lärarna måste få bättre löner!

Åsa From

Jenny Joelsson

Maria Svanedal

Håkan Setthammar

Vera Tilstam

Lotta Moser

Ulrika Pettersson

lärare på Malmabergsskolan i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons