Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare: Självklart att skolan är statens ansvar

Annons
Bättre förr. När Sverige fick sin första folkskolereform 1842 var det självklart att staten skulle ta det fulla ansvaret för skolan. Det borde vara en självklarhet i dag också, skriver Thomas Nygren.

På valkvällen den 19 september fick vi i tv reda på vilken fråga som väljarna tyckte var viktigast: skolfrågan.

Men nu är valet över. Och det är på att den borgerliga regeringen tar ordentliga krafttag för att förbättra kvalitén i den skola som de i åratal har betecknat som en flumskola.

Skolminister Jan Björklund! För att vända utvecklingen måste staten åter ta över kontrollen och ansvaret för en skola som år efter år har underpresterat. Den senaste rapporten från Skolinspektionen bara bekräftar mångas farhågor

Ännu en nedslående rapport, denna gång från Skolverket. Runt 12 procent, 14 000, av eleverna som gick ut högstadiet i år får inte godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik, och kan därför inte söka till ett reguljärt gymnasieprogram. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan det nuvarande betygssystemet infördes 1998. Även ett reportage i Uppdrag Granskning nyligen bekräftar den dystra bilden av en ojämlik skola.

Jag har arbetat som lärare i åtta år och har förundrats över hur låga kraven är för att driva en skola i Sverige, en kravlöshet som har funnits länge.

Jag pratade för sex-sju år sedan med en rektor som berättade att han fått ett samtal från en grannskolas studierektor. ”Han undrade om vi hade studieplaner. Jag svarade att det måste man ha. Då frågade han om jag kunde mejla över dem för hans skola skulle inspekteras några dagar senare. Jag svarade nej. Då lade han på luren!”

Ett undantag? Inte om man ska tro Skolinspektionens senaste rapport där flera skolledningar får skarp kritik.

För övrigt är det dags att vi i Sverige skaffar en mindre naiv syn vad gäller inspektioner av skolor. Jag undrar om det finns något annat land i världen där skolinspektörer säger till några månader i förväg när de ska inspektera.

– Gör ni likadant med knarklangarna? frågade min engelske kusin smått roat.

I det annars genomreglerade Sverige är det ofta strängare kontroll av hur kommunerna tar hand om sina sopor än vilka som får driva en skola. För att ta hand om avfall krävs, vad jag förstår, dokumenterad branschvana. Det har hittills inte varit nödvändigt för att starta en skola.

Jag har under årens lopp träffat många besvikna elever som har gått i dåliga skolor, både kommunala och friskolor, som försökt att hitta en skola där de kan nå sina drömmar. Ofta har det varit elever med invandrarbakgrund med föräldrar som har höga förväntningar på sig. De två skolrapporterna bekräftar barnens berättelser av en skola som inte håller måttet.

1842 fick Sverige sin första folkskolereform. Alla barn, rika som fattiga, skulle få rätten att gå i skola. Detta var en mycket viktig reform som bidrog till att Sverige förvandlades från ett fattigt u-land med stora klasskillnader till ett rikt industriland med jämlikhet, där alla skulle ha likvärdig chans till en bra utbildning.

Det var då självklart att staten skulle ta det fulla ansvaret för skolan.

Det borde vara en självklarhet i dag också.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons