Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: 10 000 kronor mer i månaden för lärarna!

Annons
Bättre betalt. Läraryrket har blivit ännu mer ansvarsfullt de senaste åren. Det ska också synas på lönebeskedet, skriver Per Dahlberg.foto: scanpix

”Visst är det konstigt att lärare, förskollärare och fritidspedagoger inte tjänar mer? De jobbar med det viktigaste vi har – våra barn och ungdomar.

Förutom att en bra lärare i dag inte får uppskattning i form av högre lön lockas alldeles för få unga av läraryrket. Låga lärarlöner har blivit ett samhällsproblem. Lärarförbundet efterlyser därför politiskt mod att prioritera högre lärarlöner. Inte bara för lärarna – utan för elevernas och allas vår skull”.

Så formulerar sig Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i den pågående avtalsrörelsen för lärarna.

80 000 lärare, fyra av tio, överväger att lämna yrket. Huvudskälet är lönen. När OECD rankar 32 länder hamnar svenska lärarlöner på en föga smickrande 22:a plats. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör tjänar en grundskollärare mer än 10 000 kronor mindre i månaden.

Gapet måste minska! Det handlar om 10 000 kronor som skiljer varje månad mellan att utbilda sig till lärare eller att utbilda sig lika länge men till exempelvis civilekonom eller systemvetare. Under ett yrkesliv handlar det om miljontals kronor. De första stegen att minska gapet måste tas nu i avtalsrörelsen 2012.

Varför ska lärarlönerna höjas?

w Det är samhällsekonomiskt smart. Utbildning och kunskap, och därmed lärarna, är grunden för tillväxt och svenska framgångar. Hela Sverige tjänar på att satsa på lärarna. Men i dag är det för få unga som vill bli lärare, den främsta orsaken är lönen.

w För elevernas skull. Om vi vill att eleverna ska ha de bästa lärarna krävs en statushöjning av läraryrket. Där är lönen en väsentlig del. Det handlar både om att behålla duktiga lärare och att locka nya.

w Lång och kvalificerad utbildning. Lärare utbildar sig 3,5-5 år på universitet och högskola. En investering som aldrig någonsin betalar sig. Valet av en lärar-utbildning kan inte få fortsätta att vara synonymt med att göra en dålig lönekarriär.

w Det har blivit ett viktigare och tuffare jobb. Läraryrket har blivit ännu mer ansvars-fullt de senaste åren med exempelvis betyg i lägre åldrar, fler nationella prov och individuella utvecklingsplaner för varje elev. Ett större ansvar ska också synas på löne-beskedet.

Har du tänkt på att allt börjar med en bra lärare? Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke. Utan bra lärare blir ingen socionom, sjuksköterska eller ingenjör. Lärarna är en förutsättning för svenska framgångar.

Utan lärarna stannar Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons