Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: Bjud in politiker till skolorna, ställ dem till svars!

Det pratas om att lärarna är den viktigaste resursen för en framgångsrik skola, skickliga lärare, alla lärare ska ha bra betalt, skolan är viktig och så vidare. Men vad gör politikerna?

Annons

De sparar! De ger det lägsta möjliga, 1,5 procent, vad avtalet sade men det är tänkt som ett golv en lägsta nivå, men det görs till ett tak.

Nu måste det bli slut på den politiska karusellen som bara snurrar runt, runt och lovar tunt. Lärarna kan inte längre vara en budgetregulator. Den kommunala skolan blöder – ockerhyror, ett internt köp- och säljsystem där säljaren bestämmer priset och mår gott av det. Inom förskola och skolan, som dräneras på skattemedel, har man knappt råd med friskvård men de som säljer har det.

Der råder en ojämlikhet i den kommunala världen. I friskolorna pratas det om vinster som också dränerar skolan på pengar för att hamna i olika investerares och riskkapitalisters fickor. Det är samma skrot och korn.

Västerås stads skolverksamheter har sparat pengar under årens lopp, och som nu ligger hos stadsledningen. Men de får inte använda sig av detta sparkapital. Lärare riskeras att sägas upp på oschysta villkor, snålheten lyser hos ansvariga politiker.

Vore detta i Frankrike skulle lärarna gå ut i strejk. I Sverige är vi bundna av avtal. Arbetstagarorganisationerna vill samverka men detta är tacken. Den förra majoriteten såg problem i lönebilden och lade till 1 procent i löneöversynen. Det var inte tillräckligt men det var ett trendbrott. Var detta en engångsföreteelse?

Västerås stads stora visioner om skolan kommer att ha mycket svårt att nå dessa mål med underbetalda lärare. Underbetalda lärare gör inget bra jobb. Det går aldrig.

Lärarförbundet uppmanar alla lärare – kommunala och privata – börja debattera lärarnas situation. Bjud in politikerna till skolorna, ställ dem till svars! Börja agera i stället för att enbart reagera!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons