Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: Förstatligande inte prioriterat

Lärarförbundets ställningstagande i denna fråga är att ett förstatligande av skolan i nuläget inte är prioriterat. På den nyss genomförda Lärarförbundskongressen fanns inte en enda motion i denna fråga.

Annons

Trots att det var ombud ifrån 290 kommuner med olika erfarenheter av kommunal skolpolitik så fanns det inte en enda motion.

Detta säger inte att det är bra med kommunen som skolhuvudman. Troligtvis skulle inte heller ett statligt övertagande bara vara en dans på rosor. En myndighet i varje län skulle troligtvis byggas upp, en länsskolnämnd.

Skolan i dag är inte organiserad på samma vis som före kommunaliseringen. En motsatt omorganisation skulle kräva mycket tid och resurser.

Ny skollag, läroplan, gymnasiereformen 2011 och införande av lärarlegitimation. Detta kräver mycket tid, resurser och energi att införa och genomföra. Det är i detta läge som Lärarförbundet inte anser att förstatligande är en prioriterad fråga.

Visst är det frustrerande att se när kommunala skolpolitiker försöker övertrumfa varandra i valrörelsen lokalt och utlova olika förbättringar. Visst är det besvärande när kommunpolitiker använder förskolan och skolan som en budgetregulator när ekonomin svänger.

När Lärarförbundets årliga Bästa skolkommun utses så finns det faktiskt kommunpolitiker som prioriterar skolan mycket tydligt. Varför skiljer det sig nästan 10 000 kronor mellan vår kommuns skolpeng och årets Bästa skolkommun – Lomma?

Lärarförbundet ställer obekväma frågor till politikerna flera gånger om året i debattforumet Västerås skolparlament.

Lärarförbundet är ett yrkesförbund och en av de viktigaste frågorna är en likvärdig skola och rätt resurser till förskolan och skolan, där läraren genom sitt yrkesutövande kan vara stolt över sitt yrke.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons