Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: Höj lönerna till norsk, finsk och dansk nivå

Mer än 80 000 svenskar jobbar i Norge. Ungdomar i högst utsträckning, men också väl-utbildade grupper som sjuksköterskor och lärare. Lärarförbundet kan i en ny rapport visa att lärare som börjar jobba i Norge höjer sin lön rejält. Inte sällan med 8-10 000 kronor i månaden, men det finns också exempel på lärare som nästan har fördubblat sin lön på några år.

Annons
Underbetalda. Lärarförbundet menar att svenska lärare har sämre betalt än kolleger i grannländerna.foto: scanpix

Danmark och Finland, som också utgör en möjlig alternativ arbetsmarknad för lärare, har även de högre lärarlöner. Två danska lärare tjänar lika mycket som tre svenska. Jämfört med danska, finska och norska lärare har svenska lärare haft en sämre löneutveckling det senaste decenniet.

Vän av ordning kanske påpekar att det generella löneläget är högre än i Sverige. Det stämmer, men lärarlönerna är ännu högre. Vad är det som gör att våra grannländer gör en sådan annan och högre värdering av läraryrket?

Det är inte bara jämfört med våra närmaste grannländer som löneläget är lågt. När OECD granskar löneläget i 32 länder hamnar Sverige på 22:a plats. Det är under snittet både bland EU:s och OECD:s medlemsländer.

Svenska lärares löner släpar också efter andra lika välutbildade gruppers löner i Sverige, som till exempel civilekonomer och systemvetare. Det handlar om så mycket som 10 000 kronor mindre varje månad. Och då har vi inte ens räknat på pensionen. Att utbilda sig till lärare är tyvärr en dålig investering.

Löneläget påverkar helt klart ungas intresse för att bli lärare. I dag går det knappt en sökande per plats till lärarutbildningen. Endast fem av 100 föräldrar rekommenderar i första hand läraryrket till sina barn. Just därför blir frågan om höjda lärarlöner alltmer en ödesfråga. Hur ska vi få någon att vilja bli lärare i framtiden?

Valet av en lärarutbildning kan inte få fortsätta vara synonymt med att göra en dålig lönekarriär. Utbildningsfrågorna är alldeles för viktiga för hela samhället och Sveriges framtida tillväxt för att prioriteras bort på det här sättet.

Vi vet inte hur många lärare som jobbar i Norge. Vi vet att det är en tydlig och ökande trend. Med tanke på den löneförhöjning som väntar vid ett kliv över gränsen, tror vi att fler kommer att göra det. Det skapar problem eftersom vi av ovan nämnda anledningar behöver behålla kompetens i Sverige. Detkostar att satsa på lönerna, men Sverige har helt enkelt inte råd att låta bli.

Vi lärare har höga förväntningar inför 2012. För när ska Sveriges viktigaste yrke få en lön efter ansvar och betydelse om inte nu? När ska klyftan mellan lärare och andra väl-utbildade grupper minska om inte de första stegen tas i 2012 års avtalsrörelse?

Lärarförbundet efterlyser högre lärarlöner och modiga politiker som går från fagra ord till handling. Höj lärarlönerna till norska, finska och danska nivåer! Se till att goda arbetsinsatser lönar sig i skolans värld!

Nästa års avtalsrörelse kan bli avgörande för om det i framtiden kommer att finnas tillräckligt med utbildade lärare på svensk arbetsmarknad. Det är dags att kommunerna förändrar värderingen av läraryrket i grunden, och höjer lönerna rejält i kommande avtalsrörelse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons