Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: Vart försvann lärarlönerna?

Annons

I ett historiskt perspektiv har lärarnas löner fått stå tillbaka. Denna utveckling har blivit allt tydligare de senaste decennierna. Lärarnas löneutveckling har varit klart sämre än den för andra lika välutbildade akademiker.

Missnöjet är stort bland lärarna och större än på länge. Det finns stora krav på denna yrkeskår från samhället och beslutsfattare. Lön och arbetsförhållanden inom skolan i dag är inte attraherande för den yngre generationen som vill bli lärare. Många tvekar att söka sig till yrket i dag.

Kommunsektorn visar återigen stora överskott i dag, samma gäller skolkoncernerna. Trots det är ”Det finns inga pengar” svaret som lärarna ofta får. Lärarförbundet hävdar att det finns pengar hos de allra flesta skolhuvudmän.

När det gäller byggen av stora idrottsanläggningar och rondeller då öppnas plånboken eller att dela ut frikostiga vinster hos de privata aktörerna.

Lärarna bidrar i hög grad till landets långsiktiga tillväxt och ska då också ha del av tillväxten.

Det handlar om 10 000 kronor mer varje månad. Det är vad en lärare förlorar på att utbilda sig till just lärare i stället för att utbilda sig till exempelvis civil-ingenjör eller systemvetare.

Ett exempel: Vid1970-talets början var medellönen för en adjunkt i gymnasieskolan nästan 24 000 kronor i månaden, om vi räknar om lönen till dagens penningvärde. 1990, 20 år senare, hade medellönen per månad sjunkit till ungefär 21 000 kronor.

Först mot slutet av 1990-talet hade Sveriges gymnasielärare samma genomsnittliga lön som de hade runt 1970. Det rör sig om 30 års förlorad reallöneutveckling. I princip kan alltså en gymnasielärare ha upplevt nästan ett helt yrkesliv av sjunkande eller oförändrad reallön.

Men något är på väg att hända, problemet uppmärksammas i alltfler medier och av politikerna. Flera talar om att lärare är felavlönade. Det finns kommuner som går före och satsar utanför de ramar som centrala avtal ger. Men kommunerna själva kan inte lösa detta problem.

Med stor spänning ser lärarförbundet och lärarna fram emot vad höstbud-geten ger för besked i denna fråga. Har Sverige modiga politiker som vågar stå upp och ta ansvar och gå från löfte till verklighet? Det återstår att se.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons