Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna i Sverige är för gamla

Annons

VLT drog i gång en artikelserie om makten i skolan och det våld som är utbrett bland ungdomar. I skolfrågor är vi aldrig neutrala. Det är en central del av allas vårt liv. Vi har ju alla spenderat ett antal år innanför dess väggar.

Naturligtvis har jag också en massa åsikter om skolan, dessutom läser jag ju till lärare, konstigt vore det om jag inte hade åsikter om skolan då. Det som gör mig illa till mods i skoldebatten är så fort sådana debatter tas upp skriker rädda konservativa politiker efter hårdare tag i skolan.

Hårdare tag, bara det begreppet får mig att skälva. Jag vill inte vara den lärare som tar tag i elever, eller ger dem en örfil när något händer. Inte vill jag heller förneka dem undervisning genom att förvisa dem från klassrummet. När kvalitativa åtgärder som förnyad pedagogik inte ens finns i dessa tankar blir jag skrämd. Vi lever inte längre på 1950-talet. Vi kan inte gå tillbaka dit och tro att eleverna plötsligt ska lära sig något nytt. Så är det bara.

Jag vill i stället hävda att lärarna i Sverige är för gamla

Den nya IKT teknologin (Informations och kommunikations teknologi) som eleverna använder sig av dagligen på fritiden och på skolrasterna är helt förbjuden i skolan. Vilken lärare i historia eller svenska gör en enkel PowerPoint-presentation av sitt ämne och sina lektioner? Klart som sjutton ungdomar tappar intresset i klassrummet. I förlängningen innebär det att de inte lär sig det som läraren vill förmedla. Lärare och elev talar olika språk, det gynnar ingen, speciellt inte eleven.

Jag skulle också vara bråkig och stökig om skolan inte gav mig det jag ville ha ut av tiden där. Naturligtvis finns olika anledningar till att elever är bråkiga och rent ut hotfulla mot lärare. Jag tror definitivt inte att hårdare tag är lösningen på allas våra problem. Det är konstgjord andning som i slut-ändan enbart kommer slå tillbaka på skolan. Vill vi ha skolor som ser ut som ett högrisksfängelse? Vart tar dessa åtgärder slut? Varför inte förnya undervisningsmetoden och göra skolan intressant?

Jag väntar ju barn själv och kommer att ställa krav när det är dags för skola. Skolan ska möta eleven på elevens språk, hur ska vi annars kunna skapa intresse för studier? Under tiden som moderaterna och övriga borgerliga partier skriker efter hårdare tag i skolan berövas våra elever kunskap. Jag vill i stället uppmana regeringen att starta en utbildningssatsning som gäller alla lärare i den kommunala skolan. Satsa på en bred IKT-utbildning, kräv vid nyanställning av lärare goda studiemeriter i detta ämne.

Om vi kan intressera eleverna för studierna kan vi möta hoten, bråken och de stökiga eleverna i helt nya dimensioner.

Fredrik Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons