Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Politikerna måste bli enade om skolpolitiken

Drygt 2000 föräldrar har i en väljarundersökning, som Lärarnas riksförbund låtit göra, gett sina åsikter i en rad skolpolitiska frågor.

Annons

Föräldrarna ger godkänt till många av de reformer som regeringen genomför inom skolans område. Samtidigt vill de gå snabbare fram med vissa frågor, som krav på välutbildade och legitimerade lärare.

En majoritet av de tillfrågade säger att det ska krävas utbildning för både rätt ämne och årskurs för att anställas som lärare. En majoritet anser att det ska inrättas en lärarlegitimation lik den legitimation läkare har. Stödet för en sådan är starkt hos både de rödgrönas och regeringens sympatisörer.

Vi förväntar oss att de behörighetsregler som regeringen ska presentera

under hösten 2009 är tydliga och ställer krav på att lärare ska vara behöriga för såväl ämnen som skolform/årskurser som de ska undervisa i.

Jag oroas dock av att regeringen kan vilja förhala kravet på behörighet för

lärare. Det finns nämligen de som menar att reformen är för dyr i ekonomiskt svåra tider. Det är då billigare att kunna anställa obehöriga som lärare, för att lättare kunna använda lärarna som budgetregulator i kommunens ekonomi. Här hoppas jag att moderaterna visar tydligt var man står!

Om de politiska partierna lyssnar på sina väljare och möter dem med konkreta förslag så kommer framtida reformer vara långsiktigt hållbara, vilket kommer gynna såväl skolan som det politiska systemet. Med ledning av vad föräldrar och väljare tycker finns det goda utsikter för en nationell enighet om skolan som så många efterlyst.

Metta Fjelkner

ordförande, Lärarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons