Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (S): Duger det att hälften inte röstar?

Annons

Resultatet i valet till EU-parlamentet är en besvikelse. Socialdemokraterna står i princip stilla på samma valresultat som 2004 betecknades som uselt. Med den ambition mitt parti hade i detta val kan det aldrig vara ett bra valresultat.

Västerås socialdemokrater och jag hade ett högre mål än så. Vi kan ändå konstatera att Socialdemokraterna alltjämt är största parti med 156 550 nya väljare i riket varav 3 133 nya väljare i Västerås. 

Detta kanske framstår som något bra för en del men för mig är en framgång för det socialdemokratiska partiet mer än så. Det handlar om att kunna förverkliga våra idéer om ett rättvisare och mer långsiktigt hållbart samhälle. Ur det perspektivet är valet ett klart bakslag. EU-parlamentet är nu mer reaktionärt än det var tidigare och dessutom mindre legitimt. Valdeltagandet i EU gick ju ner. Vårt land är här ett undantag.

Sverige är dessutom ett av få EU-länder som inte sänder ett främlingsfientligt parti till Bryssel. Det är bra att vi inte skickar denna typ av EU-parlamentariker men EU-parlamentet består nu av fler främlingsfientliga politiker än någonsin tidigare. Det är klart att jag som socialdemokrat aldrig kan vara nöjd med denna utveckling. 

Att valet ändå blev en total framgång för Sverige, med ett högre valdeltagande och en klart högre aktivitetsgrad från partierna, beror förmodligen på andra orsaker än att just EU-frågorna känns mer viktiga än tidigare. Förklaringen ligger nog i att vi står precis vid tröskeln till de allmänna valen till kommun, landsting och riksdagen.

Jag tycker att alla partier får ta sitt ansvar för att utvärdera valrörelsen. Det kommer vi att göra och jag utgår ifrån att Västerås kommun utvärderar sitt engagemang för att få fler att delta i val framöver. Mer än hälften av västeråsarna väljer fortfarande att helt avstå ifrån att rösta i ett val till ett parlament vars betydelse för beslut fattade i Västerås kommunfullmäktige bara ökar. 

Socialdemokraterna har i Västerås genomfört en mycket ambitiös valrörelse där vi försökt ta vårt ansvar för att opinionsbilda och väcka intresse. Detta är en viktig nyckel i vårt politiska engagemang. Vi vill inte bara att man ska ta del av vårt politiska alternativ

utan även känna sig engagerad och delaktig i det som sker i Västerås.

Det är så man håller ihop en kommun. Det är för oss att visa ledarskap. Alla våra ledande företrädare har deltagit under valrörelsen. För om inte ledarna i ett parti engagerar sig i val, varför ska då väljarna göra det? Detta är viktigt för oss. Inte minst för att visa att valet i sig är betydelsefullt och att politiken hänger ihop. I samma anda fortsätter vi nu vårt arbete inför valet nästa år. 

Socialdemokraterna tog inför EU-valet fram förslag om en utökning av antalet lokaler för förtida röstning. Erfarenheterna av detta är i stort goda. Besvikelsen är andelen förtidsröster vid gymnasieskolorna, som är så låg att Västerås kommun skulle behöva diskutera kompletterade åtgärder för att kunna motivera denna insats i kommande val. Västerås kommuns eget engagemang har utöver att upplåta lokaler för förtidsröstning varit nästan obefintligt.

Kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (M) förklarade innan valet att partierna och dess kandidater själva fick ta ansvar för valet. Det är inte att visa ledarskap. Det är att helt avsäga sig allt ansvar för om västeråsarna deltar i val eller inte. Jag tycker vi har rätt att förvänta oss betydligt mer ledarskap än så, av den som leder Sveriges sjätte största stad. För visst tycker väl Elisabeth Unell att det inte duger att varannan väljare inte utnyttjar sin rösträtt? 

LARS ERIKSSON

ordförande för Socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons