Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Moderatdesignat landstingskaos

Annons

I VLT den 11 april angriper landstingsstyrelsens ordförande moderaten Magnus Edlund socialdemokraterna istället för att ta på sig ansvaret för de skatteexperiment som hans borgerliga allians nu trycker ut i landstingets verksamheter. Detta experiment är en starkt pådrivande faktor i den cirkus av kaos som vi andra tagit del av i media. Moderaterna drev först igenom en skattehöjning på 52 öre, för att därefter avisera skattesänkningar tre år i följd, det bidrar inte till stabilitet för den västmanländska hälso- och sjukvården. Skattehöjningen kommer inte att ge mer sjukvård. Den är avsedd för att betala Heby länsbyte. Ett beslut som den borgerliga alliansen är ansvarig för.

Vi socialdemokrater har flera gånger bittert fått erfara att skattehöjningar sällan har fått den effekt vi önskat. Sjukvården behöver inte bara mer pengar, utan måste även vara så pass effektiv att den ger mer vård. Skatteinstrumentet ska inte missbrukas utan användas med försiktighet. Långsiktiga spelregler är avgörande för att nå bra resultat.

Då vet alla vad som gäller. Tyvärr är inte detta fallet idag. Att under en mandatperiod på 4 år förändra skatten varje år och dessutom i olika riktningar är inte att ge rimliga spelregler. Det skapar osäkerhet och spänningar mellan personal, tjänstemannastaben och politiker.

Jag förstår att det interna trycket hos moderaterna i länet och framförallt i Västerås är stort på att Magnus Edlund ska återställa skatten i tid före nästa valår. Detta eftersom den skattesänkning som nu genomförs i Västerås ska hinna märkas i plånboken. Vad ska den annars tjäna till? För moderaterna och deras allianskompisar är detta en ödesfråga. De sitter nu i en nedåtgående spiral där oro sprider sig över tillståndet i landstinget. Som borgerlig landstingsväljare måste man vara besviken, för det var ju inte detta kaos som förespeglades.

LARS ERIKSSON

Ledamot landstingsstyrelsen (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons