Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Evert Larsson (S): Det blir konsekvenser för tågtrafiken

Jag hör till de som pendlar med tåg mellan Västerås och Flen.

Annons

I den rollen har jag sett positivt på planerna med tätare turer och fler hållplatser utefter Uvenbanan (Uppsala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping).

Säg den glädje som varar. Som pendlare i Mälardalen finns det en viss vana vid att bli utsatt för negativa överraskningar.

Den senaste är att Mälardalens högskola beslutat sig för att återigen satsa på buss i stället för tåg mellan högskoleorterna Västerås och Eskilstuna.

Vid Mälardalens högskola är det fullt möjligt för en enskild tjänsteman att fatta beslut på egen hand om upphandlingar miljonklassen. I det här fallet var vare sig högskolans ledning och styrelse informerade om beslutet. Det måste anses som förvånande att sådant får förekomma.

Det kan vara riktigt att högskolan tjänar på övergången från tåg till buss. Men ingen hänsyn verkar ha tagits till konsekvenser och effekter av förändringen.

Omläggningen från tåg till buss gör att högskolans miljöcertifiering blir skamfilad. Frånvaron av snabba och täta förbindelser Västerås-Eskilstuna försvårar rekryteringen av nya studenter. Studenter som åker från Kolbäck tas inte med i de nya bussresorna, vilket ger dyrare resor för dem.

Dessutom äventyras tågförbindelserna utmed Uven när nuvarande avtal löper ut. För att travestera ett Churchillcitat: ”sällan har så få fördärvat för så många”.

Studenternas protesterar och samlar in namn mot förändringen. Särskilt är de

miljömedvetna studenterna aktiva. Deras protester är berättigade.

Frågan är vad som kan göras åt de inträffade dumheterna. Är det helt omöjligt för högskolans ledning och styrelse att ändra beslutet om upphandling? Vad kommer att ske med den arbetsordning som ger en enskild tjänsteman möjlighet att fatta stora beslut helt på egen hand?

Kommer berörda kommuner att förändra formerna för sitt stöd till Mälar-dalens högskola så att inte kommunikationer hotas i framtiden?

Hur kommer Bengt-Åke Nilsson (FP) att agera som ordförande i VL? Kommer Mälab att lansera ett särskilt tågkort för studenter som minskar bortfallet för dem som börjar åka buss?

ledamot i utbildningsnämnden

Västerås,

tågpendlare sedan tio år

Lars-Evert Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons