Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Göran Pettersson: Landsbygden behöver Anna-Karin Hatt

Annons

Den pågående ordförandekampen i Centerpartiet har stor betydelse för landsbygden och för de gröna näringarna, företag där jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö är grundläggande resurser.

När Centerpartiet utser ledare väljer partiet också fortsatt politisk kurs. Därför har jag bestämt mig för att ta aktiv ställning och förespråkar starkt it- och regionminister Anna-Karin Hatt som nästa centerledare. Det finns tre skäl som tydligt talar för Hatt.

Sverige står inför ett antal viktiga vägval. Ett avgörande är hur väl vi lyckas ta tillvara all den hållbara tillväxtpotential som landsbygden och de gröna näringarna rymmer. Världens matproduktion behöver enligt FN fördubblas, ändliga energikällor ska ersättas av förnybara och människors längtan efter djur och natur ger många nya affärsmöjligheter.

Landsbygden och de gröna näringarna rymmer en stor tillväxtpotential, men det gör sig inte självt. Företagsamheten är stor på landsbygden. Andelen företagare här är dubbelt så stor som i tätort och i staden. Vi är vana att ta tag i saker, skapa våra egna jobb och inkomster. Samtidigt kräver en allt tuffare global konkurrens allt vassare politiska förutsättningar.

Hatt ser möjligheterna på landsbygden och i de gröna näringarna, hon drar också rätt politiska konsekvenser. Det förnyelse-arbete hon lett i partiet under vintern rymmer en rad viktiga förslag för en hållbar tillväxt i hela landet. Förslag som jag vill se förverkligas.

Centerpartiets fortsatta politiska profil kommer att vara avgörande för partiets framgång. Anna-Karin Hatt har en stark socialliberal övertygelse. Hon bottnar i Centerpartiets rötter samtidigt som hon står för förnyelse. Hon tar vid den socialliberala tråd som löpt genom såväl Bondeförbundet som Centerpartiet. Hon har en politisk bredd, med värdefull erfarenhet också från näringslivet, som gör att hon såväl kan profilera partiet som ge det en ny identitet. Jag sticker inte under stol med att jag oroas över de nyliberala strömningar som råder inom partiet, en nyliberal politik som vare sig kommer att ge landsbygden de rätta förutsättningarna eller bygga ett starkt centerparti.

Till sist. Det räcker inte med ord, politik handlar väldigt mycket om ett hantverk och om att få igenom sina idéer i praktisk politik. Anna-Karin Hatt är en av arkitekterna bakom alliansbygget och är känd som en vass politisk förhandlare. Hon var med och formulerade de första stavelserna i allianssamarbetet och har varit med och byggt den regering som Sverige har i dag.

Landsbygden och de gröna näringarna behöver ett starkt och regeringsdugligt Centerparti i en fortsatt alliansregering. Anna-Karin Hatt är med sin regeringsvana rätt person att leda det här arbetet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons