Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Kallsäby (C): Centerpartiet tar parti för landsbygden

Annons

För oss i Centerpartiet är det närmast en självklarhet att hela kommunen ska kunna leva och utvecklas. Vi vill ha såväl ett levande och attraktivt centrum som en utveckling av våra mindre tätorter och den rena landsbygden.

Under föregående mandatperiod var Centerpartiet starkt pådrivande till att vi som kommun gick med i Leader, som tillsammans med den ideella, privata och offentliga sektorn stödjer olika former av landsbygdsutveckling, och vi gav särskilda kommunala medel till Drivkraft, som dels stöttar enskilda landsbygdsföretagare och dels skulle ge en värdefull kunskap om vad som krävs för att underlätta för små företag på landet.

Tyvärr så har Drivkraft på grund av Mälardalens högskola tvingats lägga ned. Det finns dock medel avsatta för ett fortsatt arbete med en så kallad landsbygdsgenerator.

Under mandatperioden förverkligades cykelbanan till Dingtuna och en upprustning av Dingtuna torg. I årets budget för 2011 har Centerpartiet och Västeråsalliansen fått igenom en investering på konstgräsplan till Skultuna.

Det som dock är viktigast för att hela kommunen ska utvecklas är att människor får bo, bygga och driva verksamhet var de vill i hela kommunen. Så har det inte alltid varit, men under den gångna mandatperioden har Centerpartiet tagit strid för dessa frågor och våra allianskollegor har fått vika sig.

Därför var det med stor oro och förvåning som vi lyssnade på de rödgrönas nye byggnadsnämndsordförande, Magnus Edström (MP), som i budgetfullmäktige var emot byggnation på landet där man inte har kollektivtrafik. Ingen byggnation i satelliter eller ren landsbygd där inga bussar går. Enda undantaget är Gäddeholm.

Har man sådana krav blir det ett moment 22. Ingen buss – ingen utveckling, som på sikt kan ge underlag för en buss, bättre väg och annan service.

Slutligen har vi en viktig fråga som både rör en småort och lokal demokrati: hur vi ska kunna förlänga avtalet med Tillberga grannskapsservice. Avtalet går ut om ett år och enligt tjänstemän och en del politiker så krävs en upphandling.

Problemet är att vi aldrig skulle ha upphandlat Tillberga grannskapsservice. Hur kan man upphandla ett lokalt kooperativ med medlemmar som valt att få driva sin närservice ?

Centerpartiet kan inte gå med på en upphandling. Vi kräver att vi förhandlar med Tillberga grannskapsservice om ersättningen och uppdraget för en ny period. Vi anser att det finns stöd inom EU-lagstiftningen för vår hållning.

Lars Kallsäby

gruppledare (C) i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons