Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Pettersson: Julbordet en miljöbov

Vi lever i ett land av välstånd och överflöd. Ingen behöver gå hungrig. Nu har det dock börjat komma upp listor på våra arbetsplatser som uppmanar till deltagande vid "arbetsplatsens julbord".

Annons

Jag vill nu påminna alla hugade kandidater att tänka efter minst en gång extra vad detta eminenta erbjudande bidrar med vad det gäller utsläpp av växthusgaser samt övrig miljöbelastning. Detta julbordserbjudande är så transportintensivt och kemikalieberoende att maten blir helt förkastlig, anser jag.

Det ensidiga jordbruket, vars produkter i regel finns på våra julbord, använder konstgödsel, samt diverse bekämpningsmedel. Vilket i sin tur utarmar den biologiska mångfalden.

Djurhållningen bedrivs i storskalighet där inte djurens naturliga beteende uppmuntras.

Fråga arbetsgivaren om han eller hon kan tänka sig att köpa till exempel en utsläppsrätt motsvarande ett ton koldioxid per person i stället, för att kompensera dessa omotiverade utsläpp av växthusgaser, samt den övriga miljöbelastningensom julbordet bidrar med. Eller varför helt enkelt inte tacka nej till julbordet av klimat- och miljöskäl.

En åsikt vill jag också passa på att rikta till restaurangerna: varför inte halvera utbudet på julbordet för att istället kunna erbjuda närproducerade ekologiska produkter?

Lars Pettersson

vänsterpartist med miljön i tankarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons