Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt ångkraftverket bli det nya "folkhemmet"

Annons

VLT skriver i ledaren den 26 november att ett äventyrsbad på Lögarängen är det alternativ Västerås stad bör satsa på. Det är rimligt och fritt från önsketänkande, påstås det.

Att döma ut Peabs alternativ innan det slutgiltiga ekonomiska förslaget redovisas är både för-vånande och bekvämt men föga trovärdigt eftersom alla utredningar ej är klara.

Alla ombyggnader av ångkraftverket kostar givetvis pengar, vare det sig är bostäder eller något annat.

Malmö har Turning Torso. Stockholm har bland annat Hammarby Sjöstad (Kaspar Salins pris 2006), ett bostadsområde blandat med butiker, restauranger och slalombacke. Göteborg har sitt levande hamn-område med Lilla Bommen (Ralph Erskine). Sundsvall har med nytänkande byggt ett trähus med fem våningar i hamnområdet av NCC.

Västerås har endast bostäder inplanerade i sitt hamnområde. Tråkiga, färglösa, brutala och utan kända arkitekturnamn.

Ångkraftverket är en av symbolerna för Västerås utveckling som industristad. Låt detta monument få representera en vision, kreativitet och ett nytänkande inom stadsplanering med häftig arkitektur.

Hamnområdet behöver hotell, restauranger, butiker, museum och ett äventyrsbad för att det skall bli levande och trevligt. Varför inte en saluhall inom området?

Ångkraftverkets alternativ som äventyrsbad med mera är klart bäst för hamnområdet.

Santiago Calatrava, arkitekten bakom Turning Torso påstår "att Sverige uppenbarligen är ett land utan visionärer och man är van att göra saker på ett bekvämt sätt".

Vision skapar kreativitet. Västerås måste också våga ta de beslut som ger framtidstro.

Lögarängen är inte bara ett bad utan ett parkområde för avkoppling, det tål givetvis inte över 600000 besökare per år till ett stort äventyrsbad på 5000 kvadratmeter.

Låt ångkraftverket bli det nya "folkhemmet" i hamnområdet vid Mälaren.

Eilif Petersen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons