Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt bli att detaljstyra Mimer

Annons

Ulla Persson och hennes rödgröna kamrater kräver att Mimer ska bygga 1000 nya lägenheter under en 5 års period. Tanken är förstås god: när staden växer så behövs nya lägenheter.

Det man måste komma ihåg att för bara några år sen var Västerås bostadsmarknad i balans men tack vare den mycket glädjande befolkningsökningen finns ett bostadsunderskott där hyresrätten är en naturlig del av den ökning som behövs.

Men trots att behovet är stort så måste Mimer låtas växa på ett bra sätt.

Kommunfullmäktige fastställer ägardirektiv till de kommunala bolagen. Vi är positiva till att dessa revideras kontinuerligt.

Vi är dock väldigt tveksamma till det som nu Ulla Persson (S) vill göra. Hon vill tillsammans med sina rödgröna kamrater detaljstyra Mimers verksamhet.

Hon vill styra hur många lägenheter företaget skall bygga och styra hur många lägenheter som skall lämnas till sociala ändamål. Hon vill också att Mimer ska bygga fler lägenheter. Men hade Ulla Persson och hennes kamrater läst Mimers affärsplan så hade de sett att det ligger redan i Mimers planering att öka nybyggnationen i Västerås.

Länge var bostadsfinansieringen ett delat ansvar mellan staten, kommunerna och bankerna. Detta betydde att den finansiella risken för de kommunala bostadsbolagen, kommunerna och kreditgivarna var mycket liten för nyproduktion.

Under 1990-talet avvecklades räntebidragen snabbt och de garanterade statliga lånen avvecklades likaså. Detta betydde att företagen nu måste finansieras på den öppna kapitalmarknaden och utsätts för en helt annan finansiell risk.

Det ställer helt andra krav på företagens ekonomi att klara en nybyggnation.

Mimer behöver inte den detaljstyrningen. Mimer behöver i stället mark-anvisning och en justering av soliditetskravet i ägar-direktivet från dagens över 28 procent till cirka 22 procent under en femårsperiod. Då har Mimer ekonomiska muskler och förutsättningar att bygga mer.

Att detaljreglera exakt hur många lägenheter som ska byggas leder till att kvantitet ställs framför kvalitet. Vi kan gå tillbaka till 1960-talets bostadsbyggande för att få facit på en sådan politik.

Mimer behöver markanvisning – inte detaljstyrning. Eller litar inte Ulla Persson på att kommunens egna bolag med socialdemokratisk ordförande att klara bostadsbyggandet om bara förutsättningarna finns?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons