Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Djäkneberget bli Djäkneparken

Annons

Djäkneberget med sin centrala placering i Västerås är ett område som passar både unga och gamla. Här finns det mesta - en lekplats för barn, en golfbana, en dansbana och en restaurang. Och en stor härlig gräsmatta. Folk kommer gärna hit för att njuta av området.

Att Djäkneberget är populärt framgår bland annat av att det på nationaldagen den 6 juni samlades mängder av familjer för att ta del av nationaldagsfirandet. Det bjöds på sång och musik och ett och annat tal. Allt hade väl varit lyckat om det inte varit för några arrangörsmissar.

Första frågan man ställer sig är: Hur kan man ställa upp en gammal förrådsbod, eller barack, såga upp ena väggen och kalla detta för scen? Och ovanpå detta en markis som skulle skydda för regn. Resultatet blev att regnvattnet rann direkt ner på fanbärarna framför scenen. Kanske roligt för publiken men inte för dem som drabbades.

De som skulle hålla tal försvann i vagnens mörker. Några bleka utbrända lysrör kunde inte lysa upp tillvaron, varken för dem eller någon annan. Dessutom hade man råkat placera fanbärarna direkt framför scenen så att de i sin tur med sina fanor skymde talarna. Endast de på de främre bänkraderna kunde möjligen se vem som talade.

Dessutom var scenen så liten att den inte gick att använda. Vid flaggutdelningen fick fanmottagarna därför passera nedanför scenen vilket resulterade i att endast de längst fram kunde se vilka som mottog fanor.

Varför har man en scen om den inte används?

Vi som går till Djäkneberget för att titta på scenframträdanden vill gärna se något också. De är väl inte bara de som sitter på de främsta bänkarna som underhållningen är avsedd för?

Låt oss därför slippa denna barack-scen och vidhängande extra scengolv i fortsättningen.

Nu är det dags att förnya Djäkneberget. Jag tycker att ansvariga inom Västerås kommun ska ta ett krafttag och se till att Djäkneberget blir en oas och trivselplats för hela familjen - för nytta och nöje. Här finns ju redan så mycket, men med en förnyelse skulle här kunna skapas en liten festplats i miniatyr. Här är några förslag om vad som kan göras.

Det viktigaste är att man bygger en permanent scen i norra delen av parken. En stor scen som smälter in i naturen men är försedd med strålkastare och ordentliga högtalare. Och där publiken kan se och följa vad som utspelar sig på scenen. Det finns liknande scener i många andra kommuner, varför skulle inte Västerås också kunna ha en sådan? Framför allt här på Djäkneberget som har naturliga förutsättningar för det.

Här skulle sedan kunna bjudas på gratis artistunderhållning, allsångskvällar, musik med mera under sommaren. I Västerås finns det mängder av duktiga sångare, komiker och dansare. Låt dessa förmågor få en chans att visa upp sig här.

Varför inte spela bingo - ett park-bingo för hela familjen? Bingo under klarblå himmel! Det finns ju bil-bingo. Samtidigt bjuder man på någon form av artistunderhållning.

Eller en och annan jazzafton kanske?

Vid vissa större arrangemang skulle man kunna tillåta försäljning av glass, varm korv med mera från småbodar. Kanske också någon form av tombola. Låt idrottsklubbar och andra föreningar svara för detta inslag.

När vi nu inte har någon Folkets Park längre skulle ju Djäkneparken kunna bli en liten, men naggande god ersättare. Djäkneparken - Sommarparken!

Låt Djäkneberget bli Djäkneparken - en grönskande oas som lever mitt i stan!

Tillsätt en projektgrupp som får arbeta med frågan.

Tänk om vi på nationaldagen nästa år, 2007, kunde inviga den nya parken och den nya scenen med ett påkostat nationaldagsfirande med sång och musik och där glädje och gemenskap över gränserna får utgöra temat.

Jan-E. Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons