Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt folket bestämma!

Annons

Göran Magnusson (s) inbjuder till debatt om "nytt konstitutionellt fördrag för EU", EU:s nya grundlag. Han deklarerar också i måndagens VLT den 4 april att han kommer att rösta ja till fördraget i riksdagen. Som god demokrat borde Magnusson erbjuda även svenska folket rätten att uttrycka sin åsikt i frågan, av flera skäl.

* Nuvarande riksdagsledamöter har inte fått mandat att besluta om fördraget eftersom det inte har behandlats i något val.

* Ett beslut i riksdagen utan folklig förankring är farligt för demokratin och ökar politikerföraktet.

* EU:s framtid är ingen fråga för ett fåtal politiker där väljarna sitter på läktaren och förvägras delta genom direkt inflytande.

* Fördraget innebär en maktöverföring till EU.

Att inbjuda till debatt i en så stor och viktig fråga som EU:s grundlag utan att erbjuda möjlighet till påverkan är skendemokrati. Enligt de opinionsundersökningar som har genomförts är riksdagen inte representativ för folket i denna fråga, lika lite som när det gällde EMU.

Det finns nog både för- och nackdelar med det nya fördraget på samma vis som med valutaunionen EMU, men låt folket i ett demokratiskt val avgöra vad som är bäst för landet. Enligt min mening är inte riksdagsledamöter mer kompetenta att besluta om EU:s grundlag än svenska folket.

Yngve Wernersson (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons