Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt proffsen – inte läkarna – sköta administrationen

Svenska läkare har inte tillräckligt med tid för patienterna.

Annons

För stor del av tiden går åt till administrativa arbetsuppgifter som andra yrkesgrupper skulle kunna göra bättre, visar en ny rapport från Myndigheten för vårdanalys. Genom att låta medicinska sekreterare sköta administrationen får läkare mer tid för patienterna.

En undersökning som vi i Vision har gjort visar att en mycket stor del av läkarnas arbetsuppgifter skulle kunna utföras av de medicinska sekreterarna. När de nyligen tillfrågades, svarade hela 60 procent att det finns administrativa arbetsuppgifter inom vården som skulle kunna utföras av medicinska sekreterare, i stället för som i dag av annan vårdpersonal däribland läkare.

Närmare hälften av de medicinska sekreterarna svarade också att det finns andra yrkeskategorier, däribland läkare, som utför arbetsuppgifter som den medicinska sekreteraren normalt skulle ha utfört.

Det här är ett samhällsekonomiskt resursslöseri som drabbar patienterna i form av längre vårdköer och mindre tid med läkare och sjuksköterskor.

Nyligen utsåg regeringen Göran Stiernstedt till nationell samordnare för att se över administrationen inom vården. Uppdraget är att göra en analys av hur hälso- och sjukvårdens resurser används och hur personalen ges bäst förutsättningar för att använda sin tid, kunskap, kompetens och engagemang.

Visions landstings-avdelning välkomnar en sådan analys. Vi har länge påtalat att de medicinska sekreterarnas kunskap, kompetens och erfarenhet kan användas på ett bättre sätt än i dag.

Genom att låta proffsen på administration, de medicinska sekreterarna, sköta administrationen kan läkare och sjuksköterskor ägna sig åt det som de är utbildade för – vård av patienterna.

För att förbättra dagens situation uppmanar Vision arbetsgivaren i Västmanlands läns landsting att sätta i gång ett arbete och se över verksamheternas processer och hur man på bästa sätt använder de olika yrkesgruppers kompetens inom sjukvården. I det arbetet vill Vision vara med och bidra för att utveckla en sjukvård av hög kvalitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons