Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt sockret bli början

Annons

Inte en dag för tidigt föreslår EU-kommissionen kraftiga nedskärningar av sockerstödet. Stödet till det "vita guldet" måste omprövas, säger EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler. I Europa betalar vi ett sockerpris som är tre gånger så högt som världsmarknadspriset, på grund av att unionen skyddar sina producenter med höga tullar.

Det är i längden ohållbart att EU:s budget till hälften består av jordbruksstöd. Detta stöd bör fasas ut inom en inte alltför lång period. På så sätt skulle avgiften till EU minska högst väsentligt och ingen skulle vara ledsen för det.

Vi inom folkpartiet är positiva till EU, men vi är också kritiska på en rad punkter och jordbruksstödet är en sådan punkt där vi är mycket kritiska. Om vi inte minskar stödet till jordbruket omintetgör vi för de länder i tredje världen som producerar socker, att kunna fortsätta med sin produktion.

FN har satt upp ett mål till 2015 och det målet är att halvera fattigdomen i vår värld. Då kan vi inte inom EU ha ett jordbruksstöd som direkt motverkar FN:s mål. Det är många som i olika sammanhang talar sig varma för solidaritet med tredje världen, men när det kommer till konkreta åtgärder, som skulle förändra förutsättningarna för tredje världens jordbruk, är det alltför många, som tar ett steg tillbaka på barrikaden.

Visst måste vi ta hänsyn till de nya EU-länderna när det gäller jordbruksstödet, de som efter ett långt kommunistiskt handhavande har ett jordbruk som i vissa fall liknar de jordbruk vi hade i början av 1900-talet. Men med dagens jordbruksstöd är det Englands Prins Charles som får det mesta stödet.

Bakgrunden till jordbruksstödet har sin upprinnelse i EU:s begynnelse då vi inte hade ett jordbruk som kunde förse Europas befolkning med mat, och då kunde man förstå att jordbruket behövde stöd.

Idag är situationen en helt annan, vi lever i en helt ny tid där handel mellan länder sker på ett sätt som inte var möjligt för 50 år sedan.

Vi får verkligen hoppas att den nu föreslagna åtgärden med begränsning av stödet till sockerproduktionen inte är en engångsföreteelse utan att EU:s jordbrukskommissionär fortsätter på den inslagna vägen till en mer rättvis handel mellan jordens länder.

Eftersom jordbruket inte är en gränsöverskridande angelägenhet för EU:s stater vore det optimala att jordbruksstödet togs bort. Det skulle minska byråkratin inom EU och mycket fusk med bidrag, som i vissa fall är rent stötande, skulle försvinna.

Möjligheterna för FN att uppnå målet med en halvering av fattigdomen skulle också öka och det är ett eftersträvansvärt mål som alla borde bidra till.

SIGGE SYNNERGÅRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons