Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Städjan förbli "heligt" berg

Annons

Alla vi som dragit till fjälls genom västra Dalarna med målet Idre i Älvdalens kommun har, sommar som vinter, förundrats över fjället Städjans speciella profil. Det toppiga fjället som höjer sig över skogslandet har för mig och min familj alltid varit något av ett Fuji, som vi kunnat skåda från byn Särnaheden. Likt Japans heliga berg har Städjan för oss blivit Västerås stifts "heliga" berg, framför allt nu med vetskap om att fjället, sedan några år tillbaka, ingår i ett naturreservat och Natura 2000-område.

Det som vi trott var ett okränkbart fjäll hotas av en hårdhänt exploatering. Kors och tvärs över fjället begär Idre fjäll AB att skidliftar ska få dras.

Den känsliga fjällheden ska sargas av pister med oläkbara sår. Idre fjäll är en mycket bra fjällanläggning med ett stort urval av pister och spår som vi skidåkare med glädje kunnat nyttja. Visst har natur redan exploaterats här som vid många andra skidanläggningar i vårt land. Sälenfjällen och Vemdalsfjällen har i stort sett helt offrats på utförsåkningens altare. Såren i fjällbranterna sommartid förskräcker.

Offra inte mer av naturreservatet utan stanna upp och låt oss från Idre fjäll få njuta anblicken av den orörda Städjan. Många vandrar sommartid upp på toppen från både norr och söder med ett tyvärr omfattande slitage som följd i dessa två stråk, men detta ska inte rättfärdiga ytterligare slitage genom många pister. Vattenledningar till snökanoner och linbanestolpar kommer att bidra till förfulningen av fjället.

Vi västmanlänningar som utnyttjar vandringsleder, spår och backar i Idretrakten för vår rekreation och som vill behålla Städjan orörd kan inför kommande skidsäsong ge de lokala organisationer som arbetar under mottot Rädda Städjan opinionsstöd. Naturskyddsföreningen i Dalarna kan vidarebefordra Din röst dit den hörs bäst.

Västerås stift, som är ett av Sveriges tre stift med fjäll, tillhör de uttalat miljövänligare stiften och har i skogsfrågor framstått som ett mönster för andra skogsägare. Staten som äger Städjan med omgivande fjällnära och känsliga skogar är kanske påverkbar om stiftsledningen i Västerås tycker till i den här frågan.

Just nu talar mycket för att det blir regeringen som kommer att avgöra frågan och dit kan man höra av sig direkt.

Nedvärderingen från "heligt" berg till pistad skidbacke får inte bli en realitet. Det vore en skam om så skulle ske!

Per Wernberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons