Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt trafikpolisen vara trafikpolis

Annons

Som polisman med 36 års erfarenhet och då med 26 års erfarenhet som trafikpolis börjar jag bli lite trött på alla dessa ständiga argument om att trafikpolisen skall lösa alla problem i samhället om vi lägger ner vår egen verksamhet. Jag relaterar då till Hans Stackegårds inlägg den 10 oktober.

Det kanske måste offentliggöras mer vad vi sysslar med.

Det "skall" finnas 18 trafikpoliser totalt. Vi är uppdelade i tre grupper som går i skift. Det betyder att det ?kan? finnas totalt sex trafikpoliser som jobbar samtidigt. Vi som då jobbar har då hela Västmanlands län som arbetsområde.

Det vi huvudsakligen då sysslar med är följande: beteendeövervakning, kontroll av så kallad aggressiv körning, korta avstånd till framförvarande fordon, farliga omkörningar. Fordonsbesiktningar från trimmade mopeder till tung trafik, kontroll av den tunga trafiken som säkring av last, fordonsvägningar, kontroll av farligt gods, färdskrivarkontroller kör- och vilotider, och hastighetsövervakning. Detta med hjälp av MC, civila och polismålade videobilar.

En fullt utbildad trafikpolis har en omfattande specialutbildning bakom sig för att klara av dessa uppgifter.

Vi får hela tiden projekt från RPS (Rikspolisstyrelsen) med specialinriktningar som vi måste fullfölja. Till detta kommer det dagligen in klagomål från allmänheten från olika platser i länet där man har lokala trafikproblem som vi ombedes att prioritera, denna lista kan göras mycket lång.

Vi trafikpoliser är naturligtvis vanliga poliser och i den mån det är resursbrist hos ordningspolisen får vi hjälpa till där också. Men jag personligen tycker precis tvärtom mot vad Hans Stackegård skriver.

Jag skulle vilja bryta loss trafikavdelningen helt från ordningsuppdrag och att vi enbart får syssla med det vi är proffs på, nämligen trafikövervakning och förhoppningsvis minska antal skadade och dödade i trafiken.

Leif Nederlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons