Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Västmanlands påskmust rädda liv

Annons

Under påsken kommer varje invånare i Västmanland att dricka i snitt en liter påskmust. Genom att skänka bort panten från påskmusten kan alla ge ett litet, men viktigt bidrag, för att fler ska få mat på bordet, minska fattigdomen och klimatförändringarnaI år kommer vi svenskar att dricka ungefär tio miljoner liter påskmust, det betyder i snitt en liter påskmust per person och år. Men påskmusten behöver inte bara vara en god törstsläckare när släkten, familj och vänner samlas.

Den kan också bli en pusselbit i kampen mot klimatförändringarna. De senaste tre åren har varit de varmaste som uppmätts på jorden.

För merparten av världens 700 miljoner fattiga som försörjer sig på jordbruk är utvecklingen mycket allvarlig. Torka och extremväder betyder i praktiken förlorade skördar, allt mindre mat på bordet och att barnen inte kan gå till skolan.

Om inget görs riskerar hundratals miljoner människor att drivas på flykt på grund av klimatförändringarna, menar forskare.  Larmrapporter som dessa kan lätt skapa en känsla av hopplöshet och att det redan är för sent.

Därför är det viktigt att komma ihåg att alla faktiskt kan hjälpa till och göra en insats mot klimatförändringarna. Även insatser som känns små kan göra stor skillnad.

Runt påsken pantas över 100 miljoner flaskor och burkar i Sverige. De som väljer att skänka sin pant via Biståndsknappen hos Coop bidrar till att plantera träd genom Vi-skogen.Bara under 2016 skänkte invånarna i Västmanland pant som gör att 5 870 nya träd nu planteras i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Tillsammans med andra svenskars pant blir det hela 300 000 träd.

Träden, som planteras av jordbrukare på sina gårdar, är livsviktiga. De ger näring till utarmade jordar och gör att skördarna, och därmed inkomsterna, kan mångfaldigas.Träden bibehåller dessutom fukten i marken vid torka, och ser till att jorden inte spolas bort när det regnar hårt. Träden gör att människor kan ta sig ur fattigdom, trots klimatförändringarna.

Ju fler i Västmanland som skänker sin påskpant, desto fler familjer får styrka i klimatkampen.

Ge årets påskmust en extra god eftersmak i år: Tryck på Biståndsknappen när du pantar och var med i kampen mot hunger, fattigdom och klimatförändringar.

Henrik Brundin, biolog och vice vd, Vi-skogen

Louise König, hållbarhetschef, Coop Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons