Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att lägga livspussel med valfrihet

Annons

Många barnfamiljer har svårt att få tiden att räcka till och livspusslet att gå ihop. Med det familjepolitiska paket som kristdemokraterna och övriga partier i Allians för Sverige enats om får föräldrar möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn, oavsett hur mycket eller lite de jobbar, oavsett om de är rika eller fattiga, oavsett var de bor, oavsett om det finns en eller två föräldrar i vardagen.

Föräldrar får även ökade förutsättningar att välja den barnomsorg som är lämplig för just deras barn. I dag får de som stannar hemma med barnen inte del av stödet till barnomsorgen. Socialdemokraterna har valt att straffa familjer som väljer något annat än kommunal barnomsorg.

Det finns ett starkt stöd bland småbarnsföräldrarna för ett vårdnadsbidrag. Allians för Sverige föreslår nu att kommunerna får möjlighet att införa ett vårdnadsbidrag på 4000 kronor per barn och månad. Det ger stressade föräldrar bättre möjligheter att ta hand om sina barn och möjliggör för fler föräldrar som vill vara hemma med barnen på hel- eller deltid. Det gäller för barn mellan ett och tre år.

Ett löfte från oss kristdemokrater är att i de kommuner där vi har inflytande så kommer vi att arbeta för att vårdnadsbidraget blir verkligt. Barn behöver både mamma och pappa. Därför är det bra att båda föräldrarna, på det sätt som passar den egna familjen, kan knyta an till barnet.

Men vi vill inte ha fler pekpinnar och piskor i föräldraförsäkringen. I stället föreslår vi att den förälder som har lägst inkomst får ett skatteavdrag på 3 000 kronor i månaden när han eller hon börjar arbeta efter föräldraledigheten och den andra föräldern tar ut ledighet. Bonusen uppmuntrar till ett jämställt föräldraskap, utan att barn och jämställdhet ställs mot varandra.

Den allmänna förskolan utvidgas till att omfatta alla barn från tre års ålder och uppåt. Vi vill även behålla maxtaxan för dagis så som den är i dag, men sänka taxan på fritids för det första barnet. För ökad valfrihet och höjd kvalitet i förskola och barnomsorg föreslås en barnomsorgspeng som kan användas av föräldrarna för att vara delaktiga i omsorgen om de egna barnen genom att själva bedriva familjedaghem. Pengen ska även kunna användas för att köpa barnomsorg utanför kommungränsen, till exempel från ett privat företag eller kooperativ.

Vi kristdemokrater ser den familjepolitiska överenskommelsen med de övriga i Allians för Sverige som ett första steg. Detta blir kanske den största valfrihetsreform som genomförs i Sverige. Vårdnadsbidraget har kristdemokraterna länge arbetat för. Framöver behövs fler steg för att föräldrar och barn ska kunna få mer tid tillsammans.

Familjen är basen för människors trygghet. Kristdemokraterna fortsätter arbetet för att makten över familjens och barnens tid ska flyttas från politikernas sammanträdesbord till vanligt folks köksbord.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons