Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxor tränar färdigheter

Annons

Elever i den svenska skolan omyndigförklaras i skoldebatten, skriver Hans Liliegren den 23 december, och ungdomar och utlands- födda görs till offer utan någon möjlighet att påverka sin situation. Är detta påstående rätt så är det självklart inte bra.

Delaktighet och engagemang från både elever och föräldrar är oerhört viktigt för att skolan ska lyckas engagera och motivera sina elever och självklart har eleven själv en nyckelroll.

Den bistra sanningen är dock att har du en längre startsträcka än genomsnittet för att nå ditt kunskapsmål så krävs det mer övning och träning. Där finns inga genvägar, men däremot kan stöd och hjälp på vägen underlätta och stimulera.

Det norska exemplet med avgiftsfri läxhjälp som ökade klyftorna talar sitt tydliga språk. Man blir bättre i skolan genom att öva och träna.

Ingen vill dock ha ökade klyftor. Klyftorna ska minskas genom att alla elever i skolan ges möjlighet till övning och träning för att bli bättre.

Klyftorna ska inte minskas genom att man undanhåller möjligheten för elever som vill utvecklas och lära sig något.

Alla som har någon kontakt med idrottsvärlden vet att den som inte tränar fotboll, hockey, simning, tennis eller vad det nu kan vara, inte blir särskilt bra i sin idrott. Ingen ifrågasätter detta.

Men man ska inte träna i att bli bättre i att läsa och räkna. Logiken håller inte.

En uppgift – en läxa, som krävs av eleven är inte att offerstämpla utan en möjlighet till eget ansvar och att ta emot den hjälp som erbjuds. Men de som bäst behöver hjälpen efterfrågar den ändå inte alltid.

En lösning kan vara obligatorisk läx- och övningshjälp efter skolan för alla. Det har praktiserats i någon skola i Västerås med goda resultat.

Alla skolor och lärare önskar sig engagerade och motiverade elever och lägger ner stor möda på att få elever att bli just detta men säkert kan här göras mer.

Visst bör man satsa på att få elever och föräldrar intresserade, motiverade och engagerade. Men medan detta arbete pågår kan väl våra elever få ha kvar möjlighet till läxor och träning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons