Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektorer behövs i Västerås skolor

Varför anställs inga lektorer i Västerås?

Annons

Att höja läraryrkets status är avgörande för att långsiktigt också stärka den svenska skolan. Trots att antalet sökande till lärarutbildningarna har ökat under senare tid är det fortfarande alltför få som väljer att utbilda sig till lärare.

För att öka läraryrkets attraktivitet har allians-regeringen inrättat karriärtjänster för lärare. Syftet med karriärtjänsterna är att visa på andra utvecklings- möjligheter för lärare än att bli rektorer eller att arbeta i den centrala skol- administrationen och att skapa en bättre löneutveckling för lärare.

Kommuner och friskolor kan få statsbidrag för två olika typer av karriärtjänster – förstelärare eller lektor. Den som blir lektor ska utöver att vara en välmeriterad lärare också ha genomgått forskar- utbildning med lägst licentiatexamen.

Förstelärarna ska i genomsnitt få en löne-ökning om 5000 kronor i månaden och lektorerna 10000 kr i månaden.

I Västerås kommunala skolor utsågs tack vare regeringens satsning 47 förstelärare 2013. I den omgången utsågs inga lektorer.

Vi moderater menar att det behövs fler lärare med forskarutbildning för att stärka skolans koppling till forskning och högre utbildning. Då tiden var knapp i första omgången har jag ändå förståelse för att det inte anställdes några lektorer då.

Nu har Västerås stad en ny möjlighet att inrätta ytterligare 131 karriär- tjänster för lärare. Då är det förvånande att det inte heller denna gång söks efter lärare med forskar-utbildning.

Vi har nu en unik möjlighet att förstärka Västerås skolor med forskarutbildade lärare. Jag är väl medveten om svårigheten att finna lärare med forskarutbildning – men ambitionen borde vara högre än att ge upp innan man har gjort ett ärligt försök.

Jag ställer mig därför frågan om det är en medveten strategi från den rödgröna politiska ledningen i Västerås att inte anställa lektorer eller om det bara är ett utslag av försummelse.

Det är bra att Västerås har kommit i gång med förstelärare. Nu gäller det att ha en hög ambitionsnivå även vad gäller att kunna anställa lektorer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons