Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Wallin: Det är Norgrens parti som är en paradox

Annons
Jimmie Åkesson, sverigedemokraternas partiledare. Foto Fredrik Persson/TT

Replik Elias Norgren "SD är varken bolagshöger eller nationalsocialister", VLT 21 juni. Nej, min bild av Elias Norgrens parti är inte tvetydig. Det är Norgrens parti som är en paradox, med vridna perspektiv och normaliteter som ställts på ända: I SD-retorikens lilla värld, är en spade inte längre en spade. Och då går det uppenbarligen alldeles utmärkt att överlåta till Svenskt näringsliv att dirigera i de spörsmål som inte kan besvaras med SD:s enfaldiga mantra.

Svenskt näringsliv och dess nära lierade – icke valda – makthavare har, på ett ytterst medvetet, raffinerat och cyniskt sätt, slagit in kilar i vårt samhälle. Man har till punkt och pricka följt den gamla beprövade modellen ”söndra och härska” och lyckats väl i sitt uppsåt.

Här pekas inte finger, här är det starka mörkblå knytnävar som slår ner svaga grupper.

Att friska och anställda fått ekonomiska förmåner på bekostnad av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, vilka dessutom har stämplats med det förnedrande epitetet ”bidrag”, är bara ett exempel på härskarteknikens förslagenhet. Här pekas inte finger, här är det starka mörkblå knytnävar som slår ner svaga grupper.

Så skapar man ett särhälle och en splittrad arbetarklass. Så specialkomponerar man en arbetsmarknad, där anställda vet att hålla käften och vara på tårna ända in i väggen. Så sår man split och lägger hela skulden på ”massinvandringen”.

Jag är så trött på det obehagliga samhällsklimat som normaliserats genom SD. Människovärdet, vilket jag ser som okränkbart, har i SD:s värld reducerats till en fråga om ”nedärvd essens”. Och eftersom en spade inte är en spade i SD-sammanhang, så är det upp till läsaren att avgöra om ”nedärvd essens” är en eufemism som gränsar till rasism eller ej.

Jag kommer inte heller att kunna se kommande generationer i ögonen om jag inte säger ifrån nu.

Om jag ska kunna se mig själv i spegeln, som Elias Norgren uppmanar mig att göra, så kan jag inte stillatigande låta ett parti som SD solka ner allt svenskt vi har att vara stolta över. Jag kommer inte heller att kunna se kommande generationer i ögonen om jag inte säger ifrån nu, när dumhetens apostlar ruskat liv i spöken som de flesta av oss hoppades var begravda i evighetens mull.

Jag tror på solidaritet. I ett samhälle byggt på solidaritet och jämlikhet, föds en grundtrygghet och ett generöst samhällsklimat som i sin tur genererar en uppåtsträvande god spiral, vilken lyfter den som behöver hjälp att resa sig. Inte på bekostnad av någon annan, utan som en ren bonusreaktion, som när du möter ett äkta leende och helt automatiskt ler tillbaka.

Vänsterpartiet har under den senaste mandatperioden förhandlat fram och fått igenom 90 viktiga reformer som gynnar de socioekonomiskt svagaste grupperna, folk på landsbygden, miljöarbetet, jämställdheten, invandrare och arbetet mot högerextremism.

Det är en bra början. Nu väntar bland annat stopp för vinster i välfärden och en ansvarsfullt stegvis genomförd övergång till 6-timmarsdag. Nu är det bara framåt som gäller.

Lena Wallin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons