Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Bevare oss för byråkratin!

Annons

Byråkrati kan betecknas som "skrivardöme" eller att härska från skrivbordet. Följande uttryck kan bland annat användas för att beskriva byråkrati: "Administrationens otillbörliga förmyndarskap, motstånd mot angelägna reformer, långsam beredning av ärenden, blind lydnad för dem som innehar makten, otillräcklig lyhördhet gentemot invånarna, pampvälde."

Ytterst är det politikernas ansvar att hålla byråkratin på behörigt avstånd. Det finns exempel på central byråkrati som bäddat för en samhällsfarlig utveckling i diktaturstater. En av de främsta orsakerna till dagens byråkrati är tveklöst bristen på konkurrens. En företagsledare har ett antal svårbedömda faktorer att ta hänsyn till såsom inhemsk och utländsk konkurrens, valutafrågor, produktutveckling, val av tillverkningsland, marknadsföring etcetera. Kommunal verksamhet är ofta en skyddad och trygg tillvaro.

Varför bildade jag västeråspartiet? Jag var optimistisk nog att tro att erfarenhet från industri och idrott kunde komma väl till pass, när det gällde att avbyråkratisera och rationalisera den kommunala verksamheten. Byråkratin får inte förorsaka att till exempel sjukvård och skolverksamhet drabbas av onödiga kostnader. Vem driver dessa frågor för närvarande?

Människor som i många år arbetat inom kommunal verksamhet blir vanligen mer "företagsblinda" än dem som verkar inom privat näringsliv. Min hittillsvarande erfarenhet pekar på att det är mycket svårt att riva dessa byråkratiska murar.

Hur hög har rationaliseringsgraden varit i Västerås kommun de senast tio åren?

Jag föreslår följande åtgärder:

1. En arbetsgrupp för att avbyråkratisera verksamheten.

2. Nollbasbudgetering, främst av administrationen, det vill säga svar på följande fråga: "Vad krävs minst för att upprätthålla en effektiv verksamhet?"

3. Fler tjänster upphandlas av kommunen än vad som sker för närvarande.

Några alltjämt aktuella frågor:

Översyn av kommunfullmäktiges arbetsformer

Ny form för dialog med västeråsarna - plats för kreativitet

Besvarande av brev inom tio dagar

Tätare resultatredovisning

Speaker's Corner

Som sagt var: De byråkratiska murarna måste rivas!

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons