Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Dags för gemensamt skolmanifest?

Tyvärr har den svenska skolan undergått en successiv försämring. Vi kan bland annat peka på följande fakta:

Annons

* Sjunkande ämneskvalitet, till exempel inom matematik och fysik.

* Problem med mobbning bland eleverna.

* Våldshandlingar och anlagda skolbränder.

* En skola som i viss mån blivit blivit förvaringsplats för elever som inte klarar uppställda mål.

Det kan inte skada att framhålla skolans problem som dessutom stör de ambitiösa eleverna och lärarna. En hög utbildningsnivå är en garanti för vår välfärd, särskilt teknik/teknologi kommer att vara avgörande för våra framtida behov och marknader.

När allvarliga tendenser ger sig till känna kan märkas ett tydligt reaktionsmönster – panikstadiet, proteststadiet och till sist syndabocksstadiet. Skolans successiva kvalitetsförsämring skedde under socialdemokraternas långa maktinnehav och man har fog för att ställa sig frågan: ”Har politikerna gjort mer skada än nytta?”. Tyvärr tycks de politiska partierna alltid finna fel hos sin motpart. Varje parti borde alltid ställa sig frågan: ”Vems ärenden går vi och vad är rätt?” i stället för: ”Vem har rätt?”. Självklart måste politikerna gå elevernas och lärarnas ärenden.

Ett stort misstag är när de politiska partierna vräker ut tonvis med valmaterial utan att väljarna tillfrågas. Dialog behövs i stället för monolog! Den svenska skolan har hamnat på efterkälken, men det finns ljuspunkter i och med en ny generation av socialdemokrater som inser att man inte längre kan försvara ett otidsenligt skolsystem. Vissa socialdemokrater öppnar portarna för ett samarbete. Lars Luttropp har sagt: ”Det är hög tid att lägga den partipolitiska prestigen åt sidan och att samarbeta över partigränserna”. Alliansen, möt dessa signaler på ett positivt sätt och undvik en maktkamp ovanför huvudena på lärare och elever!

Västeråspartiet höll på sin tid ett seminarium för gymnasielärare som resulterade i många kloka synpunkter som jag gärna delger den som är intresserad. Det vore en stor besvikelse om partierna inte fann nya former för samarbete, kunde lägga prestigen på hyllan och visa prov på framsynthet storsinthet och sunt förnuft.

Lennart Jansson

grundare av Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons